Najnovije vesti

Zašto je za kvalitetno učenje važno okruženje
Foto: Pr

Uticaj sredine na rezultate

Zašto je za kvalitetno učenje važno okruženje

Edukacija
U vreme studiranja stiču se celovita znanja, otkrivaju novi svetovi i stvaraju prijateljstva za ceo život.

Studentski domovi donose neponovljivo iskustvo koje se zauvek pamti. U Srbiji, to najčešće znači doživlljavanje beskrajnog broja anegdota, učenje načina da se zaobiđu pravila i nemoguća situacija učini prihvatljivom. Jer studentski domovi se obnavljaju spolja, ali ne i iznutra, pa je atmosfera čitaonice ono što je najbliže duhu univerzitetskog kampusa.

U svetu je mnogo drugačije. Studiranje često znači preseljenje u kampus univerziteta i korišćenje svih resursa koje on pruža. Sale i slušaonice su jedne blizu drugih, profesori su mnogo više i češće na raspolaganju studentima, a koriste se i svi „dodatni” sadržaji: biblioteke i laboratorije, sportski tereni, različite radionice, kafeterije, restoran, park…

Kako sve ovo utiče na akademske rezultate?

Ova vrsta studentskog života nosi određene prednosti. Pre svega, manje je prostora za izgovore. Stvara se radna atmosfera, koja pokreće i tera napred. Učenje se ne ostavlja za naredni dan, predavanja se ne propuštaju. 

Istraživanje američkog Saveta za obrazovanje pokazuje da studenti koji žive u kampusima imaju bolje ocene na ispitima, više uživaju u studiranju, najčešće fakultet završavaju u roku i imaju više vremena i volje da učestvuju u vannastavnim aktivnostima. Sve ovo čini ih samouverenim i sigurnijim u nastupu, pa zato kasnije lakše dolaze do poslova.

Osim toga, život u kampusu podrazumeva i razvijanje interpersonalnih veština. Studenti su primorani da nađu zajednički jezik sa svojim cimerima, moraju da se prilagode pravilima i rasporedima, a uz sve to da sami organizuju svoje obaveze, ali i da sami raspolažu novcem. Uslužni objekti u kampusu često honorarne poslove nude prvo studentima, pa ima i prilika za zaradu. U stvari – kampus je isto što i preseljenje u novi grad zbog bolje poslovne prilike.

Nažalost, kampusi su još daleko od Srbije. Prostora za promene ima, ali to zahteva precizne planove, izgradnju potrebnih objekata, pa i promene dosadašnjeg načina studiranja. Zato treba praviti manje – hrabre i čvrste – korake koji vode do pravih kampusa.

Kvalitetniji studentski život

Jasno je da se u dobrim uslovima kvalitetnije stiče znanje. Upravo ovakav put izabrala je i vodeća visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije u Srbiji – ITS. Pored najsavremenijih IT znanja i njihove primene, ova škola svojim studentima pruža i mnogo više. Tehnička i tehnološka opremljenost su na najvišem nivou, a svi resursi su studentima uvek na raspolaganju. Svaki student kao sredstvo dobija lični Tesla tablet sa edukativnim aplikacijama. 

Konsultacije sa profesorima obavljaju se i u kabinetima i putem mejla, ali i video-pozivima. Studenti se o svim rasporedima, planovima i promenama obaveštavaju u trenutku kada se promena dogodi, pa su oglasne table otišle u istoriju. Ukoliko propuste neko predavanje, studenti mogu kasnije da ga pogledaju i tako uvek znaju dokle se na predavanjima stiglo sa programom.

Osim toga, studenti su direktno upućeni na iskusne profesionalce, otvorene za saradnju, tako da svoja znanja umeju i praktično da primene. Najzad, najboljim pojedincima je odmah nakon studiranja obezbeđeno radno mesto u kompaniji „Comtrade", jednom od najpoželjnijih poslodavaca danas. 

Naravno, i odmor je neophodan. U restoranu studenti imaju ishranu po posebnim, beneficiranim cenama, na raspolaganju su im i sportski tereni i bazen, park i kafeterija. 

Na kraju ispunjenog nastavnog dana studenti se vraćaju svojim kućama. Ali možda će se i to uskoro promeniti.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...