SVETSKA NAGRADA ZA SRPSKI NEWSWEEK Priznanje za istraživanje o tajnim računima u švajcarskim bankama
Foto: Newsweek

Uručeno u Barseloni

SVETSKA NAGRADA ZA SRPSKI NEWSWEEK Priznanje za istraživanje o tajnim računima u švajcarskim bankama

Društvo -
Istraživanje Swiss Leaks, koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara Newsweek Srbija, ovogodišnji je dobitnik nagrade koju dodeljuje Svetska mreža urednika (GEN) koja je dodeljena na upravo zavšenom samitu urednika u Barseloni

BEOGRAD - U obimnom istraživanju učestvovalo je 170 novinara koji su otkrili na koji način je švajcarska ispostava najveće svetske banke HSBC pomagala svojim klijentima da izbegnu plaćanje poreza.

Novinari su pregledali više od 60.000 dokumenata klijenata banke, među kojima su javne ličnosti, političari, sportisti, članovi kraljevskih porodica.

Tim Newsweek Srbija je nakon višemesečne istrage objavio dve priče – o poznatim tajkunima i sportistima, kao i o političarima iz Crne Gore koji su imali račune u HSBC banci.

U ime Konzorcijuma istraživačkih novinara nagradu je primila Mar Kabra, glavni koordinator istraživanja, koja je rekla da redakcija sama ne bi mogla da uradi ono što su uradili novinari iz 70 zemalja.

Milorad Ivanović, glavni urednik Newsweek Srbija koji je u Barseloni prisustvovao dodeli nagrada, kazao je da učestvovanjem u ovako velikim zajedničkim projektima pokazujemo da i novinari iz jedne male zemlje kao što je Srbija mogu da doprinesu razotkrivanju velikih svetskih slučajeva korupcije.

Inače, na samitu urednika u prestonici Katalonije Newsweek Srbija zabležilo je još jedan uspeh – postali smo deo Mreže za klimatske promene, grupe od 30 vodećih svetskih medija (Gardijan, Standard, El Pais, Gazeta Viborča...), koja će do decembra i Samita UN o klimi raditi na zajedničkim istraživanjima na ovu temu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track