BROJ MIGRANATA DUPLO VEĆI OD ZVANIČNOG: Srbiji preti humanitarna katastrofa!
Foto: FoNet

Alarmantno

BROJ MIGRANATA DUPLO VEĆI OD ZVANIČNOG: Srbiji preti humanitarna katastrofa!

Društvo -
Predstavnici agencija UN, ambasada i NVO upozorili da je broj migranata, koji će možda ostati zbog mađarske "gvozdene zavese" oko 60 000

Do kraja godine u Srbiji je moguća humanitarna katastrofa jer migranti kojima je Srbija samo zemlja tranzita ostaće u njoj pošto će granica s Mađarskom biti zatvorena žičanom ogradom. Strahuje se da je realan broj migranata koji su prešli iz Makedonije u Srbiju pa zatim u Mađarsku zapravo oko 60.000, a ne oko 30.000 koliko pokazuju zvanični podaci na osnovu prebrojanih lica.

Ublažavanje problema mora da rešava neko ozbiljniji i sa većim uticajem u Vladi od Aleksandra Vulina, koji je na čelu Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji.

To su, prema saznanjima lista Danas, samo neki od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka kojem su prisustvovali predstavnici svih agencija UN u Srbiji, predstavnici nekoliko ambasada i nevladinih organizacija koje se bave problemima migranata i azilanata.

Na sastanku je rečeno da se situacija u Srbiji može znatno pogoršati i pretvoriti u humanitarnu katastrofu, ukoliko se vrlo brzo ne obezbede novi i osnaže postojeći smeštajni kapaciteti, izmeni zakonska regulativa kako bi bila jasnija, ojačaju kapaciteti MUP i ostalih organa koji se bave tretmanom migranata i tražioca azila.

Na sastanku predočeno da će izgradnja žičanog zida umnogome otežati situaciju, ali da Srbija mora da uradi sve što je u njenoj moći da migranti ne ostanu na ulici. Napomenuto je, kako se tvrdi, i da je ministar Vulin nedorastao tom zadatku. Naši sagovornici kažu da čak ni novac, za koji zvaničnici Srbije kažu da ga nema, ne bi trebalo da bude problem ukoliko Beograd pokaže spremnost za bavljenje problemom.

Predstavnici najznačajnijih zemlja EU su u ponedeljak održali hitan sastanak na kojem je razgovarano o situaciji u Srbiji, na kojem je konstatovano da problem sa azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, sa tendencijom pogoršanja problema, da je Srbija potpuno nespremna za rešavanje ovog problema, da se za sada ne vidi način rešenja niti u odnosu na Makedoniju, niti u odnosu na Mađarsku i da će se problem pogoršati jer će uskoro Srbija postati zemlja destinacije, a ne tranzita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track