OPREZ: Zaključavaju vrtiće u strahu od terorista!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Oštre mere bezbednosti u većini državnih ustanova

OPREZ: Zaključavaju vrtiće u strahu od terorista!

Društvo -
Dan posle vanrednog kolegijuma MUP, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu svim predškolskim ustanovama poslao dopis u kom traži dosledno sprovođenje utvrđenih mera

BEOGRAD - Dan nakon što je MUP zbog terorističkih napada Islamske države (IS) širom sveta podigao mere bezbednosti na viši nivo, u velikom broju srpskih državnih ustanova pojačano je obezbeđenje!Tako su znatno veće mere bezbednosti odmah primećene u beogradskim vrtićima, gde se sada vrata strogo zaključavaju tokom dana, u periodu od 9 do 15 časova, kako bi se izbegla i najmanja mogućnost da dođe do bilo kakvih incidenata. Bez panikeU Sekretarijatu za obrazovanje kažu da je u svim predškolskim ustanovama zakonom utvrđena obaveza sprovođenja mera bezbednosti, te da sve ustanove imaju pravilnike o bezbednosti dece.- Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu svim predškolskim ustanovama poslao je dopis u kome traži dosledno sprovođenje utvrđenih mera bezbednosti - kažu oni.Obezbeđenje je jače i ispred objekata policije, a Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, kaže da je tako još od pre nekoliko meseci, kad je napadnuta policijska stanica u Zvorniku. On naglašava da se preduzima sve što je potrebno kako bi se odvratili eventualni napadi na Srbiju, te da građani ne bi trebalo da osećaju uznemirenost jer policija čini sve kako bi sačuvala njihovu bezbednost. Prisustvo policije je, kaže on, na ulicama redovno, a dugim cevima su opremljeni jedino njeni pripadnici ispred policijskih objekata.- Svakodnevno radimo na procenama bezbednosne situacije i nećemo dozvoliti da građani budu laka meta, a duge cevi nose i pripadnici policije u drugim gradovima u svetu - navodi ministar.

Normalna pojavaMomir Stojanović, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ocenjuje da je podizanje mera bezbednosti normalna pojava u ovakvim okolnostima.- Ne možemo našu teritoriju posmatrati kao izolovano ostrvo kad se sinhronizovano dešava toliko terorističkih akata u jednom danu.Podsetimo, i u Crnoj Gori su postojali nagoveštaji o mogućim terorističkim napadima. Tako je Damir Slaković, koji tvrdi da se priključio Islamskoj državi, u maju zapretio svojim sugrađanima iz Bara da će IS „uz Alahovu dozvolu i pomoć stići i tamo, i da će očistiti taj grad i islam u njemu od prljavština“.

Reč poznatih / Reč narodaMOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA MUZIČARUkoliko je tačno da je neko spremao napad na festival, onda je to strašno. Ubeđen sam da će bezbednosne službe biti na nivou zadatka i zaštititi građane SrbijeZoran Kostić Cane muzičarNe znam ništa o tome. Ne bih to mogao da komentarišem. Moram da razmislim o tomeDragoljub Đuričić muzičarNe verujem da će do toga da dođe. Egzit i džihadisti ne pričaju istim jezikom i nemaju nikakve veze jedno s drugim. Ubeđen sam da tako nešto ne bi moglo da se desiTamara Vidaković (39) nezaposlenaPlašim se da bi teroristički napadi iz sveta mogli da se prošire na Srbiju i region. Situacija nije nimalo bezazlena i treba je ozbiljno shvatitiDušanka Kurtović (54) anketarNije mi svejedno, uplašena sam pomalo. Mnogo je migranata koji prolaze kroz Srbiju, a koje niko ne kontroliše. Oni su potencijalna opasnost, treba ih kontrolisati, ali treba im i pomoćiDragan Pejičić (50) bivši policajacNisam uplašen, a i ne sumnjam da će država učiti sve da zaštiti građane, odnosno da spreči bilo kakve napade

Sve je pod kontrolomGAŠIĆ: NEMA RAZLOGA ZA BRIGUKroz Preševo svakodnevno prolazi od 400 do 600 izbeglica s Bliskog istoka i severa Afrike, od kojih se najmanje polovina obrati Crvenom krstu za pomoć u hrani, higijeni ili smeštaju. Preševo su juče posetili i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar rada Aleksandar Vulin.- Sve bezbednosne strukture Srbije apsolutno garantuju bezbednost, pre svega, svim građanima Srbije, a naravno i ljudima koji dolaze - kazao je Gašić.

Zoran DragišićJAČI NAPADI TOKOM RAMAZANAZoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, naglašava da se teroristički napadi mogu očekivati i u budućnosti. - Ne treba ljude zastrašivati da će se desiti nešto strašno, ali mere opreza i podizanje nivoa bezbednosti na viši nivo više su nego opravdani.

Ministarstvo zdravljaJAČE OBEZBEĐENJE I U BOLNICAMAI Ministarstvo zdravlja poslalo je svim direktorima zdravstvenih ustanova dopis u kojem ih je podsetilo na obavezu poštovanja i primene preventivno-tehničkih mera, kao i pojačanja mera bezbednosti.„Cilj je neutralisanje eventualnog nedozvoljenog pristupa objektima, imovini, pacijentima i zaposlenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track