STROGO POVERLJIVO: U školi za špijune đaci nemaju ime već šifru!
Foto: NE

Srpski Njuzvik u školi za tajne agente

STROGO POVERLJIVO: U školi za špijune đaci nemaju ime već šifru!

Društvo -
U kompleksu BIA na Banjici postoji obrazovna ustanova čiji se polaznici predstavljaju specifičnim tajnim kodovima

BEOGRAD - Ni profesori ne znaju prava imena svojih studenata u školi za špijune, koja se nalazi u kompleksu Bezbednosno-informativne agencije BIA na Banjici u Beogradu.Ovo je usko specijalizovana škola za tajne agente, čiji se đaci nastavnicima predstavljaju isključivo šiframa koje dobiju na početku obuke.

Do ovih informacija došao je srpski Njuzvik prilikom ekskluzivne posete ovom kompleksu i razgovora s direktorom Akademije za nacionalnu bezbednost ANB pri BIA prof. dr Draganom Simeunovićem.- U interesu kandidata njihova privatnost se štiti od tuđe radoznalosti tako što se od samog početka prijema svi vode pod samo njima znanim šiframa. Dovoljno je reći: „Broj xy65r je briljirao“ ili „Broj 3tz146trz je odlično savladao arapski jezik.“ Počev od konkursa koji je javan, sve je transparentno koliko je moguće da bude, s obzirom na suštinu struke - objasnio je prof. dr Simeunović za Njuzvik.Da bi upisali ovu prestižnu školu za špijune kandidati moraju da prođu neke testove.Težak prijem- Prijemni je veoma delikatan jer kandidati prolaze rigoroznu zdravstvenu proveru preko individualnih susreta s komisijom koju čine tri psihologa. Tek nakon toga kandidat pristupa daljim proverama. To su pre svega znanja jezika i istorije, kao i specifičnom testiranju fizičke spremnosti. Nakon svega toga sledi bezbednosna provera. Prostim rečima, na akademiji se uči prisluškivanje, praćenje... Bez tih veština rad ma koje službe nije moguć - kaže Simeunović i ističe da se dosta pažnje posvećuje i informatičkim tehnologijama i forenzici.Pored fizičke spremnosti, kandidati usavršavaju znanja iz raznih drugih oblasti, pa tako dobijaju obrazovanje na zavidnom nivou.Izuzetan profil- Osim arapskog, uči se još sedam jezika. Moramo da budemo deo modernog sveta ili ćemo tavoriti poput jeftinog motela koji je zabačen od puta - navodi Simeunović, koji i sam govori nekoliko stranih jezika.Bivši operativac DB Božidar Spasić potvrđuje za Kurir da poznavanje jezika spada među najvažnije uslove za dobre operativce.- Osoba koja radi taj posao mora da zna jezike, to je vrlo važan uslov. Ipak, najbitniji od svega su talenat i spremnost na prilagođavanje na terenu i u praksi. Ne možete pripadnike službe iz udžbenika naučiti šta da radi. To je samo teorija, a služba radi na terenu gde se prilike menjaju - kaže Spasić.

O AkademijiTREĆA GENERACIJAAkademiju za nacionalnu bezbednost ANB osnovala je Vlada 30. aprila 2013. godineTo je visokoškolska ustanova i ima poseban nacionalni interesAkademija je upravo primila treću generaciju studenata, budućih tajnih agenata, špijunaKonkurs za akademiju je javan, ali je prijemni veoma delikatan, a pohađanje akademije zahteva izuzetne sposobnosti

Andreja Savić, bivši direktor BIADEVOJKE SU SJAJNI ŠPIJUNIObrazovanje i sposobnosti koje pruža Akademija su izuzetni i iziskuju usku specijalizaciju kadrova koji se temeljno obučavaju, kaže bivši direktor BIA Andreja Savić:- Nema polne diskriminacije i uobičajeno je da se i devojke obučavaju, a one su veoma zastupljene u svim svetskim agencijama. Žene vrlo uspešno obavljaju ovaj posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track