Najnovije vesti

BRIGA IH I ZA KRIZU I ZA BOMBE: Svi odande beže, a srpski turisti hrle u Tunis, Grčku i Egipat
Foto: Thinkstock

Građani EU masovno otkazuju aranžmane

BRIGA IH I ZA KRIZU I ZA BOMBE: Svi odande beže, a srpski turisti hrle u Tunis, Grčku i Egipat

Društvo
10:12h
Bukvalno nijedno putovanje nije otkazano. Čak se dešava to da je porastao buking za Grčku poslednjih sedam do 10 dana, verovatno zbog toga što su cene malo niže, kaže direktor jedne od agencije

BEOGRAD - Za razliku od građana iz zemalja Evropske unije, koji gotovo masovno otkazuju aranžmane na destinacijama gde veruju da mogu imati probleme, građani Srbije očigledno nisu uplašeni ni zbog nemira u Egiptu, terorističkih napada u Tunisu, kao ni zbog bankrota koji preti Grčkoj.

Turisti iz Srbije manje su nego drugi spremni da menjaju svoje planove za leto. To potvrđuje podatak iz turističkih agencija, u kojima kažu da nijedan otkaz ugovorenog aranžmana nije zabeležen poslednjih dana ni za jednu od trenutno "najrizičnijih" letnjih destinacija - Tunis, Egipat i Grčku.

Direktor jedne od beogradskih agencija Milan Lainović kaže da dosad nijedan aranžman za Grčku i Egipat nije otkazan.

- Bukvalno nijedno putovanje nije otkazano. Čak se dešava to da je porastao buking za Grčku poslednjih sedam do 10 dana, verovatno zbog toga što su cene malo niže - napominje Lainović.- Goriva ima, a prodavnice su snabdevene. Naročito je to slučaj sa ostrvima, tamo se nabavke završe do početka letnje sezone jer je kasnije sve komplikovanije, tako da su rafovi puni - tvrdi sagovornik lista. Jedini savet je, napominje Lainović, da se ponese keš jer na bankomatima ne može da se podigne više od 60 evra, iako to zvanično važi samo za kartice izdate u Grčkoj.

Nestabilna politička situacija, protesti, prevrati i nemiri u Egiptu već godinama traju, a najnovija dešavanja na Sinaju nisu uticala na srpske turiste da otkažu svoja letovanja. Lainović kaže da su sedište krize na sasvim drugom delu države, kao i da je stepen bezbednosti u odmaralištima u turističkim mestima na veoma visokom nivou.

Problema sa otkazima putovanja nisu imali ni u drugim agencijama, koje između ostalog najviše rade Egipat i Tursku. Tvrde da problema nema, da se putnici raspituju telefonom ili svraćaju u agenciju da se informišu o dešavanjima, ali otkaza nije bilo. Sva putovanja za Egipat su realizovana i, kako napominju, zasad sve funkcioniše normalno.

I ostalim agencijama su iznenađeni, jer ne samo da nije bilo otkaza već je u poslednje vreme sve više zainteresovanih, pre svega za Grčku.U toj agenciji kažu da se aranžmani poslednjih dana odvijaju kao i ranije, nema teškoća, a snabdevanje životnim namirnicama i gorivom je najnormalnije. - Interesovanje putnika za grčka letovališta je u porastu, što je rezultiralo i primetno povećanim brojem rezervacija. Imamo u ovom trenutku oko 30.000 gostiju koji borave u Grčkoj i predstavnike u svim letovalištima gde se oni nalaze, a sa kojima smo u stalnom kontaktu. Do sada nismo primili niti jednu pritužbu, niti je prijavljen problem koji bi bio vezan za grčku aktuelnu situaciju - napominje Ljiljana Sredojević iz jedne od domaćih agencija.

(Danas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...