APELACIONI SUD NALOŽIO PONAVLJANJE POSTUPKA: Legija traži da mu vrate oduzetu kuću u Žarkovu
Foto: Profimedia

Ne odustaje

APELACIONI SUD NALOŽIO PONAVLJANJE POSTUPKA: Legija traži da mu vrate oduzetu kuću u Žarkovu

Društvo -
Po nalaženju Apelacionog suda, žalba Ulemekovog advokata je osnovana, s obzirom na to da je prvostepeni sud postupio suprotno odredbi Zakonika o krivičnom postupku

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je odbijen predlog Milorada Ulemeka Legije za ponavljanje postupka u kome mu je ranije oduzeta vila u Žarkovu i naložio ponovno odlučivanje u tom postupku.

Ova odluka Apelacionog suda usledila je pošto je Ulemekov branilac posegao za "vanrednim pravnim lekom", odnosno ponovnim ulaganjem žalbe na odluku Specijalnog, a potom i Apelacionog suda da se postupak za oduzimanje vile ne ponovi.

Po nalaženju Apelacionog suda, žalba Ulemekovog advokata je osnovana, s obzirom na to da je prvostepeni sud postupio suprotno odredbi Zakonika o krivičnom postupku.

"Naime, prvostepeni sud je spise dostavio Tužilaštvu za organizovani kriminal koji se povodom zahteva Legijinog branioca i izjasnio. Kada se ima na umu odredba zakonika, kojom je propisano da će sud, ukoliko ne odbaci zahtev za ponavljanje krivičnog postupka, dostaviti prepis zahteva protivnoj stranci koja ima pravo da u roku od 8 dana odgovori na zahtev, postupanje prvostepenog suda u konkretnom slučaju ukazuje na to da, preispitujući podneti zahtev, nije našao razlog za odbacivanje istog, nejasno je na osnovu koje odredbe i primenom kog zakonskog člana prvostepeni sud donosi ožalbeno rešenje kojim se odbacuje podneti zahtev", navedeno je u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Podsećamo da je kuća u Žarkovu površine 178 kvadrata, Ulemeku trajno oduzeta još 2012. godine jer pred sudom nije uspeo da dokaže da ju je stekao legalno, a ne vršenjem krivičnih dela. Drugi deo kuće sud nije oduzeo Legijinoj porodici jer je njegova supruga Aleksandra Ivanović uspela da dokaže da je legalno stečen.

Legijin branilac je tražio da se postupak za oduzimanje imovine ponovi, što je odbijeno, a potom i potvrđeno odlukom Apelacionog suda, u septembru prošle godine.

On je nakon toga posegao za vanrednim pravnim lekom zbog čega je Apelacioni sud ponovo većao i ovaj put doneo odluku u njegovu korist.

Foto: Maja Majsovski Rašević
Foto: Maja Majsovski Rašević

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track