VIKTORIJA NULAND: Istorija mora da se nazove pravim imenom, žao nam je što rezolucija nije prošla
Foto: Fonet Ap

Raditi na pomirenju

VIKTORIJA NULAND: Istorija mora da se nazove pravim imenom, žao nam je što rezolucija nije prošla

Politika -
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland kaže da u regionu ima još da se radi na pomirenju, i da su zato SAD tako aktivno uključene

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države žele da svaka zemlja u regionu raste, napreduje i ostvaruje svoje evroatlantske težnje, ali za to će biti potrebno mnogo zaceljivanja, mnogo mirenja i posla koji treba da obave svi ljudi nezavisno od vere i nacije, rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

"U ovom regionu ima još da se radi na pomirenju, vi to znate i mi to znamo i zato su SAD tako aktivno uključene u rad u regionu, zato smo i došli u ovu sedmodnevnu posetu", kazala je Nulandova u ekskluzivnom intervjuu za RTS.

"Mi verujemo da, ukoliko želite da učite iz istorije, morate prvo da je priznate i nazovete pravim imenom. Mi smo zato podržali britansku rezoluciju i žao nam je što nije prošla. Jer, važno je naučiti lekcije da se iste stvari ne bi ponavljale", smatra Nulandova.

Nulandova je rekla da je sa tačke gledišta SAD, gest premijera Vučića, njegov gest pomirenja, veoma važan i dragocen iz perspektive zajedničkog cilja, a to je da se okrene stranica istorije u ovom regionu.

"Naravno, užasno je i za žaljenje to što se tamo desilo ali za mene je važno da je dostojanstvo s kojim je premijer Vučić na to odgovorio opet pružena ruka prijateljstva", kaže Nulandova.

Pomoćnica američkog državnog sekretara rekla je da je Americi drago da je u sličnom tonu odgovorilo i trojno Predsedništvo Bosne i Hercegovine, koje je izrazilo žaljenje i koje je, kako su saznali od premijera, poslalo i zvanično izvinjenje.

Prema njenim rečima, sada je najvažnije da se krene dalje i zato Sjedinjene Države tako snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine, zato prisustvuju svakoj rundi pregovora kada je sazove gospođa Mogerini, posmatraju i nude svoju pomoć.

"Radila sam na tome i danas u Beogradu a radimo i u Prištini jer i to je deo kretanja sa sadašnje tačke, zato je i taj gest premijera u Srebrenici bio važan. Svi moraju da krenu dalje", rekla je Nuland.

Iz istog razloga, kako kaže, Sjedinjenim Državama je drago kad vide da Srbija sarađuje sa Evropskom unijom da bi ostvarila svoje evropske težnje.

"Na mnogo čemu radimo zajedno sa vama da bismo vam pomogli da ispunite te kriterijume", rekla je Nulandova i dodala da SAD podržavaju napore Srbije da ispuni kriterijume EU u reformama, bilo da su te reforme u pravosuđu, oblasti medija, borbe protiv korupcije.

Srbija kao deo Evrope nije dobra samo za Evropu ili samo za Srbiju, dobra je i za celu evroatlantsku zajednicu, dakle i za Sjedinjene Američke Države, ocenila je pomoćnica američkog državnog sekretara.

Tadić sa Nulandovom o političkoj situaciji i evrointegracijama

BEOGRAD, 14. jula (Tanjug) - Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić razgovarao je danas sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, stanju u kom se nalazi opozicija i nastavku procesa evrointegracija Srbije.

U razgovoru sa Nulandovom Tadić je posebno istakao važnost izgradnje mnogo boljeg ambijenta za razvoj demokratije u Srbiji, navodi se u saopštenju SDS. On je ukazao na loše stanje u kom se nalazi opozicija i naglasio da je ugrožavanje opstanka opozicije suštinski ugrožavanje opstanka demokratije. U tom kontekstu, on je upozorio i na problem sa medijskim slobodama u Srbiji i istakao da su slobodni i nekontrolisani mediji preduslov demokratskog društva, dodaje se u saopštenju.

Tadić je sa Nuland razgovarao i o procesu evrointegracija Srbije i zatražio podršku za što brže započinjanje procesa pregovora o pojedinim poglavljima. "Od brzine procesa pregovora i otvaranja poglavlja zavisi i brzina sprovođenja sveukupnih i stvarnih reformi u Srbiji. Pregovori o učlanjenju Srbije u EU su u tom smislu zapravo zamajac reformskog procesa u Srbiji, koji je preduslov razvoja i napretka naše zemlje", istakao je Tadić.

On je, takođe, u razgovoru sa Nulandovom zatražio podršku i za diversifikaciju gasnog snabdevanja, dodajući da bi ona omogućila, ne samo energetsku, nego i spoljnopolitičku stabilnost Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track