DEČAK SMEŠTEN U DOMU U SUBOTICI: Migranti izgubili dete (10) skrivajući se od policije
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Srpsko-mađarska granica

DEČAK SMEŠTEN U DOMU U SUBOTICI: Migranti izgubili dete (10) skrivajući se od policije

Društvo -
Dečak od trenutka kada je doveden u dom odbija da boravi tamo i želi da sam ide dalje, za roditeljima i sunarodnicima. Nije uplašen, pričljiv je, ali i pored brige nad njim ne sarađuje u smislu ostanka, već po svaku cenu želi da ode zbog čega je pod stalnim nadzorom

SUBOTICA - Dečak čiji su roditelji prešli ilegalno srpsko-mađarsku granicu pronađen je na teritoriji Subotice i smešten je u Dom „Kolevka“. Dete ima 10 godina, a najverovatnije da su ga njegovi roditelji ili staratelji prilikom skrivanja od pogranične policije u pokušaju da se domognu Mađarske - izgubili.

U Gradskoj upravi i Centru za socijalni rad kažu da će podatke o detetu, ime i zemlju odakle je, kao i o celom slučaju saopštiti sutra, jer je u toku procedura njegovog daljeg prihvata. Dečak ostaje u „Kolevci“ i on je prvo dete koje je nađeno bez ikoga.

Zanimljivo je da dečak od trenutka kada je doveden u dom odbija da boravi tamo i želi da sam ide dalje, za roditeljima i sunarodnicima. Nije uplašen, pričljiv je, ali i pored brige nad njim ne sarađuje u smislu ostanka, već po svaku cenu želi da ode zbog čega je pod stalnim nadzorom.

Prema nezvaničnim informacijama, za dva dana biće odlučeno u koju ustanovu ili centar za prihvat će dečak biti upućen, a do tada mu je staratelj subotički Centar za socijalni rad, pošto bi potraga za roditeljima bila poput traženja igle u plastu sena, mada će najverovatnije biti sprovedena.

Povećanjem broja migranata subotička lokalna samouprava je pre više od godinu dana otvorila Prihvatilište za tu decu.

- Godišnje izdvajamo 1,8 miliona dinara za njegov rad a UNHCR je obezbedio opremu od 40.000 evra za „Kolevku“ - kaže Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. Iako bi po pravilu deca trebala sama da borave u Prihvatilištu, u Subotici dozvoljavaju i boravak pratioca.

- Detetu se određuje staratelj, socijalni radnik koji preuzima brigu i donosi se odluka u koji centar će dete biti upućeno i sve to u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice. Zadržavaju se do sedam dana, ali mogu ostati i duže - kaže Vujadinović.U Prihvatilištu zbrinuli 70 malih azilanata

Za godinu dana kroz Prihvatilište za decu je prošlo oko 70 malih azilanata, uglavnom sa majkama ili pratnjom kako se nazivaju osobe za koje nije moguće utvrditi da li su u krvnom srodstvu sa maloletnicima.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track