PAKLENE VRUĆINE POBEDITE TRIKOVIMA: Kako se rashladiti tokom tropskih dana!
Foto: Shutter

SAVET

PAKLENE VRUĆINE POBEDITE TRIKOVIMA: Kako se rashladiti tokom tropskih dana!

Društvo -
EFEKTNO: Umesto klima, koje stvaraju ogromne račune za struju, koristite ventilator, malo soli i nekoliko flašica vode

BEOGRAD - Stara narodna izreka da je „život nekom majka, a nekom maćeha“ možda se najbolje potvrđuje ovih tropskih dana kad je temperatura oko 40 stepeni.Većina građana može sebi da priušti klima-uređaje i tako obezbedi boravak u hladnim prostorijama, ali ne mogu svi da to uživanje kasnije plate znatno uvećanim računom za struju. Siromašniji moraju da se dovijaju na sve načine i da paze na svaki dinar, pa su osuđeni na pravo letnje kuvanje.Ali dobra vest je da na više načina mogu rashladiti dom i napraviti prijatnu temperaturu u stanu i bez klima-uređaja. Prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadrže van stana i to tako što će tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni. Prostorije je zato potrebno provetravati noću i rano ujutro.Od velike koristi tokom velikih vrućina može da bude i ventilator, a utrošak energije biće znatno manji nego kad se rashlađujete klima-uređajima. Da bi ovakav način dao pravi efekat evo i jedan trik. Nabavite nekoliko flašica, napunite ih vodom i u svaku sipajte po dve-tri kašičice soli, a potom ih preko noći stavite u zamrzivač. So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda. Ujutro ih izvadite i stavite ispred ventilatora. I obavezno poslužavnik ispod zbog otapanja.Preporučuje se i uključivanje što manje električnih aparata jer oni isijavaju toplotu. Isto je i sa rasvetom.

ZAMRAČITE PROZOREProzore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.TUŠIRANJE UJUTRO ILI UVEČEVlažnost vazduha čini prostor toplijim. Zato je potrebno da se veš pere rano ujutro ili kasno uveče, a tuširanje praktikujte tokom najhladnijeg dela dana.

LED NA ZGLOBOVE I VRATPovremeno na zglobove, čelo ili vrat treba staviti vrećice s ledom. Tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po završetku ne koristite peškir za brisanje, već pustite da voda sama ispari.

ISKLJUČITE SVE IZ STRUJEKada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutro ili kasno uveče. Takođe, savetuje se i da obične sijalice zamenite fluorescentnim. Svetlo znatno isijava toplotu, a fluorescentne sijalice su hladnije.

ŠTO VIŠE SOBNOG CVEĆASobno cveće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

Teško i migrantimaKUPAJU DECU VODOM IZ FLAŠETropske temperature teško su pale i migrantima koji na putu ka zemljama EU prolaze kroz Srbiju.- Mnogo je vruće. Teško podnosimo, ali se borimo. Ovo su veoma visoke temperature. Ne možemo bosi da stanemo na asfalt - rekao nam je jedan od migranata.Oni u Beogradu vreme provode u hladovini u parkovima oko autobuske stanice, a pojedini su osveženje potražili i na Adi. Vrućina je ipak najteže pala najmlađima, koje su roditelji kupali vodom prethodno zagrejanom u flašama na suncu.

ReagovanjaKAKO SE RASHLAĐUJU POLITIČARIZorana MihajlovićHLADIM SE KLIMOMNe padaju mi teško ovako visoke temperature. Navikla sam da radim non-stop, bez obzira na to da li je toplo ili hladno. Kod kuće se, inače, rashlađujem klima-uređajem.Slavica Đukić DejanovićPIJEM MNOGO VODETrudim se da od 10 do 17 časova provodim što manje vremena napolju. Često sam i u prostorijama koje nemaju klimu, pa baš i ne uspevam da se rashladim. Pijem mnogo tečnosti, ali ne ledene, i jedem laganu hranu.Vladimir MarinkovićU DOBROJ SAM FORMI, A POMAŽE I LEDENI ČAJVisoke temperature mi nisu teško pale. Ne smeta mi vrućina jer sam u dobroj formi. Tokom većeg dela dana sam imao obaveze, a posle toga se kući rashlađujem uz ledeni čaj i knjigu.Zoran BabićUŽIVAM U BANJITrenutno sam u Vrnjačkoj Banji, pa sam to vreme iskoristio da s prijateljima odem do reke. Na tom delu nije dozvoljeno kupanje, ali je temperatura znatno prijatnija. Uglavnom pijem vodu, običnu ili kiselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track