IZAZVAO BURU: Prodaje se kuća Filipa Višnjića za 45.000 €
Foto: Marina Lopičić

Čuveno zdanje će promeniti vlasnika

IZAZVAO BURU: Prodaje se kuća Filipa Višnjića za 45.000 €

Društvo -
U Višnjićevu, selu nadomak Šida, Petar Stefanović nudi kupcima objekat u kojem je živeo i 1834. umro slavni guslar

VIŠNJIĆEVO - Tu je nekad bio stari dud, ispod kojeg je Filip Višnjić sedeo i smišljao svoje pesme... Tu je svirao gusle za svoju dušu. Žao mi je što moram da prodam ovu kuću, ali deca su mi podstanari, moram finansijski da im pomognem.Ovako je za Kurir počeo svoju priču Petar Stefanović (58), koji je izazvao pravu buru na internetu kad je na jednom sajtu oglasio da prodaje kuću u Višnjićevu u kojoj je živeo i 1834. godine umro slavni srpski pesnik i guslar.

Od Filipovih stvari ništa nije ostalo... Unutrašnjost kuće
Od Filipovih stvari ništa nije ostalo... Unutrašnjost kuće

Tajna tavanaKuća od oko 100 kvadrata, na placu površine 2.000 kvadratnih metara, u vlasništvu je porodice Stefanović od 1980, a sad se prodaje za samo 45.000 evra.- Moj pokojni otac je ovu kuću kupio od komšija Radišića, ali ne znam kako su oni došli do nje jer mislim da Filip Višnjić nije imao direktne naslednike. U ovoj kući je rođen moj sin, a trenutno u njoj živi moja majka - kaže Petar, inače prosvetni radnik.Nažalost, u kući nije ostalo ništa od Višnjićevih stvari, međutim, po staroj legendi, negde na tavanu udenute su njegove gusle, koje bi danas vredele pravo bogatstvo. Petar kaže da se dugo nosio mišlju da kuću pretvori u muzej ili spomenik kulture, ali odustao je iz finansijskih razloga.- Ovo je jedinstvena kuća, nema takve u Srbiji! Nikad je ne bih prodavao, ali stara je i trošna, vlaga izbija, treba novca za održavanje... Deca su mi podstanari, pa sam odlučio da zanemarim kulturnu baštinu i osiguram i njih i unuke - veli Petar.Višnjićevo, malo selo u opštini Šid, dobilo je ime po najpoznatijem srpskom guslaru, a skoro svaka institucija, sportski klub i ulica nosi njegovo ime. U centru se nalazi spomenik, a na lokalnom groblju sahranjen je slepi autor čuvenih pesama „Početak bune na dahije“ i „Boj na Mišaru“.

Dođu da guslaju- Ovde se u oktobru održavaju Višnjićevi dani i tada guslari iz cele Srbije dolaze u našu kuću da sviraju. Nažalost, opština nema novca da je otkupi, ali nadam se da će je kupiti neko ko će umeti da ceni njenu istorijsku vrednost - kaže Petrov sin Dušan Stefanović (28), zaposlen u opštinskoj upravi Šida.

Filipov životPRATIO USTANIKE I OPEVAO BITKEFilip Višnjić rođen je 1767. u Gornjoj Trnovi i najpoznatiji je guslar i tvorac srpskih narodnih pesma. Oslepeo je od boginja sa osam godina, ali to ga nije sprečilo da s guslama u rukama proputuje ceo bosanski pašaluk sve do Skadra. Za vreme Prvog srpskog ustanka, sve vreme je bio sa ustanicima tokom njihovih borbenih pohoda, a kasnije se nastanio u selu Grk ili današnjem Višnjićevu. Većinu njegovih pesma zapisao je Vuk Karadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track