ATRAKCIJA NA KALEMEGDANU: Spas od vrućina u vojnom bunkeru

Novo

ATRAKCIJA NA KALEMEGDANU: Spas od vrućina u vojnom bunkeru

Društvo -
Unutrašnja temperatura je oko 15 stepeni, a građen je iz straha od napada na SFRJ

BEOGRAD - Vojni bunker na beogradskom Kalemegdanu, kod spomenika Pobednik, otvoren je juče za posetioce.Bunker je građen početkom pedesetih godina 20. veka, otkopan je 2008. godine, kada su i uvedene električne instalacije, i predstavlja šesti po redu objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi.U bunker se silazi izuzetno strmim stepenicama. Unutrašnja temperatura je tek oko 15 stepeni, a prostor sadrži dugačak hodnik i nekoliko malih prostorija. U jednoj od njih je metalni vojnički krevet, dok u drugoj još stoje dva kanistera za vodu. Unutrašnje stepenice vode do gornjeg dela bunkera, koji sadrži i topovski otvor.

Tačan datum izgradnje ovog objekta nije poznat, ali je na ulazu uklesan datum 10. ili 18. oktobar 1953. Pretpostavlja se da je izgrađen zbog straha od agresije na Jugoslaviju, ali kada je ta realnost pedesetih godina otpala, objekat nikad nije stavljen u funkciju.Razgledanje bunkera dostupno je svakog dana od 11 do 19 časova, i to po ceni od 100 dinara. Posetioci će moći da vide i izložbu „Negde između“, koja prikazuje aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata. Autor ove izložbe je istoričar Bojan Dimitrijević, koji je na jučerašnjem otvaranju bunkera istakao da je Kalemegdan oduvek bio velika tajna, te da uvek ima nešto novo da se otkrije.

Posebna atrakcija ovog bunkera je interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe sa pričom o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu od 1945. do 1955. godine. Instalacija se sastoji od fotografija koje su pomoću posebnog projektora prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio-naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika. (B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track