DA LI SU SRBI PRODALI TAJNU F-117: Evo šta stoji iza priče o kineskom steltu J-20!

Razotkrivamo: Šta je istina o onome o Čemu svet bruji

DA LI SU SRBI PRODALI TAJNU F-117: Evo šta stoji iza priče o kineskom steltu J-20!

Društvo -
Stručnjaci negiraju Kina je napravila nevidljivi avion, ali tako što je ukrala tajne američke planove za F-35, mada postoje tvrdnje da smo mi dali delove letelice oborene u Buđanovcima

BEOGRAD - Svetski mediji poslednjih dana ponovo bruje o tome da su Kinezima u pravljenju nevidljivog borbenog aviona pomogli Srbi, prodavši im delove F-117, koga su prvi na svetu srušili 1999. godine.Međutim, stručnjaci tvrde da je to tehnički nemoguće i da je to samo još jedan od načina da nas predstave kao negativce! Kineski špijuni dokopali su se najtajnijih planova za izgradnju nevidljivih američkih lovaca F-35 pete generacije, a zatim i napravili svoju verziju borbene letelice „čengdu J-20“. Rusi odgovorniStrani mediji ipak tvrde da ne bi uspeli u izgradnji da nisu kao osnovu imali ostatke ponosa američke avijacije koji je oboren u rejonu Buđanovaca. Vojni analitičari tvrde da je to još jedan pokušaj podmetanja Srbiji, te da iza vojne pomoći Kini zapravo stoji Rusija.- To su najobičnije budalaštine jer su takve stvari tehnički neizvodljive! Ne mogu da garantujem da delovi F-117 nisu završili kod nekih naših prijatelja na Istoku, ali na osnovu krhotina nije moguće napraviti nevidljivi avion. Kinezi blisko sarađuju sa Rusima, koji su im prodali motore za avione, a verovatno i kompozite koji letelice čine nevidljivim za radare. To je još jedan pokušaj da nas predstave u lošem kontekstu i približe komunistima - smatra Miroslav Lazanski.Navodno, Kinezi su imali ključnu ulogu i u rušenju F-117 jer su u Srbiji testirali radarske sisteme, zbog čega je kasnije i bombardovana kineska ambasada u Beogradu.

Veselje u Buđanovcima... Ostaci američkog aviona
Veselje u Buđanovcima... Ostaci američkog aviona

Agresivna špijunaža- Radarski ili satelitski podaci iz Kine ne bi mogli da dođu u Srbiju jer nismo kompatibilni sa bilo kojim kineskim radarskim sistemom! Razvijanje ratnog vazduhoplovstva godinama je u ekspanziji u Kini, a ova priča je smešna - naglašava Lazanski.Da Srbi nemaju nikakve veze slaže se i Aleksandar Radić.- Kinezi imaju vrlo agresivnu industrijsku špijunažu. Tehnologija koja je korišćena na njihovim avionima nema dodirnih tačaka sa „našim“ F-117. Priča da smo umešani u to zvuči seksi kao u špijunskim filmovima, ali nije istina - kaže Radić.

Skupa tehnologijaSTELT KOŠTA 110 MILIONA DOLARAAvioni ovog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru. Otuda i naziv nevidljivi ili stelt, što u prevodu sa engleskog znači krišom, u potaji. Prosečna cena svakog aviona F-35 pete generacije, koji može da izbegne radare i leti brzinom zvuka, iznosi 110 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track