Dron u humane svrhe
Foto: Profimedia

Obuka

Dron u humane svrhe

Društvo -
Primena bespilotnih letelica važna je u vanrednim situacijama ili za izviđanje i ispitivanje nepristupačnih terena

KRALJEVO - U mestu Rudno na obroncima Golije u toku vikenda održava se obuka za predstavnike lokalnih samouprava u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji za reagovanje u vanrednim situacijama, koja uz teorijsku obuku ima i praktični deo, demonstriranje korišćenja bespilotnih letelica - multikoptera u okolnostima koje zahtevaju hitno reagovanje.

Prema rečima Zdravka Maksimovića, načelnika Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije u Kraljevu, u pitanju je projekat "Jačanje otpornosti kapaciteta lokalnih samouprava posle elementarnih nepogoda", koji preko kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i "Programa pomoći poplavljenim područjima" u Srbiji finansira vlada Japana.

U okviru teorijskog dela dvadesetak polaznika podučava se ulozi zaposlenih u lokalnim samoupravama u sistemu zaštite i spasavanja, a budući da je Kraljevo prvi grad u Srbiji u kojem se ovaj program realizuje, planirano je da iskustva i znanja obučenih za poslove civilne zaštite u vanrednim situacijama, polaznici prenesu i predstavnicima drugih lokalnih samouprava, koje su deo ovog programa. Kraljevo je već obučilo poverenike civilne zaštite, pa će u septembru početi formiranje jedinica civilne zaštite opšte namene.

Pažnju polaznika privukla je prezentacija multikoptera koje, prema rečima Nikole Boškovića iz preduzeća "RC Srbija" iz Bele Crkve, javnost pogrešno doživljava kao igračke na daljinsko upravljanje, a reč je o letelicama sa kamerama, čija je primena važna u vanrednim situacijama ili za izviđanje i ispitivanje nepristupačnih terena.

"U snežnim nepogodama ove letelice mogu da budu korišćene za dostavu hrane ili paketa, a zbog njihove brzine koriste se za operacije spasavanja na vodi i dostavu prsluka ili čamaca", kaže Bošković. On dodaje da pored običnih kamera koje snimaju u kvalitetnom "4K" formatu, na letelicu mogu da budu prikačene i termo kamere, koje omogućavaju da na osnovu snimaka kamere koja reaguje na toplotu ljudskog tela, brzo budu pronađene osobe koje se izgube na nepristupačnom terenu.

Bespilotna letelica koja u vazduhu, u zavisnosti od opterećenja i vetra može da leti 15 do 19 minuta, štedi dragoceno vreme koje je u operacijama spasavanja najneophodnije, a u svetu se već godinama koriste i za postavljanje sajle na elektro-dalekovodima, što je do tada rađeno uz pomoć helikoptera i uz rizik po učesnike operacije.

Država i civilno vazduhoplovstvo odlučni su da koriste dronova u te svrhe i odlučeno je da uradi pravinik koji bi regulisao primenu bespilotnih letelica u humane svrhe. Gradska uprava u Kraljevu budžetom za ovu godinu nema planiranu nabavku bespilotne letelice, ali se u Odeljenju za poslove odbrane i vanredne situacije nadaju da će neki od donatora, poput UNDP i vlade Japana koje su finansirale i dosadašnju obuku poverenika civilne zaštite, prepoznati važnost i učestvovati u nabavci ove letelice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track