GODIŠNJICA MASAKRA U MEDAČKOM DŽEPU: Dan kada su Hrvati ubijali srpske žene
Foto: Ale

Parastos pobijenim Srbima

GODIŠNJICA MASAKRA U MEDAČKOM DŽEPU: Dan kada su Hrvati ubijali srpske žene

Društvo -
U zločinima hrvatske vojske pre 22 godine ubijeno je 88 Srba. Tragedija se odvijala pred Unproforom, koji nije odbranio žrtve

BEOGRAD - Hrvatski vojnici ubili su mi jedinog brata. Tog 9. septembra upali su u Divoselo i spalili sve do temelja. Prvo nisam znala gde je bata, nisam mogla da ga nađem. Agonija je trajala 10 dana, sve dok nisam prepoznala njegov leš.Suze i bolOvako svoju ispovest, grcajući u suzama, počinje Vera Potkonjak, prisećajući se zlodela hrvatske vojske tokom napada u Medačkom džepu ispod Velebita. Od stradanja Srba u ovom zločinu juče su se navršile 22 godine, a parastos žrtvama održan je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Za okupljene porodice nije bilo reči utehe.- Brat je imao 41 godinu. Bio je diplomirani ekonomista, čitav život je bio pred njim. Bol je ostala ista, kao da i danas vidim njegov lik pred sobom. Nikada ga neću zaboraviti - priča neutešna Vera.

Linta: Hrvati svoje žrtve glorifikuju, a srpske minimiziraju
Linta: Hrvati svoje žrtve glorifikuju, a srpske minimiziraju

Hrvatska vojska je u agresiji na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj pljačkala, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala civile, vojnike i policajce. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, ubijeno je 88 Srba, među kojima 17 žena. Kako navodi Veritas, u sudskim procesima za zločine u Medačkom džepu neki su oslobođeni, neki su dobili minimalne kazne ili se brane sa slobode, ali mnogi nisu ni procesuirani. Navodi se i da se tragedija Medačkog džepa odvijala pred očima Unprofora, koji ništa nije učinio da zaštiti žrtve.- U Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se procesuiraju srpski zločini. Hrvati svoje žrtve glorifikuju, a srpske minimiziraju. Porodice ubijenih nemaju nikakvu moralnu satisfakciju. Nazvao bih sve to procesom rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj - poručio je juče Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.Nakon zločina hrvatske vojske, sela u Medačkom džepu bukvalno su opustošena.

Pusto sve- Divoselo je nekad imalo oko 3.000 stanovnika. Danas tamo nema nikoga. Hrvatska vojska opustošila je srpska sela. Ja sam izgubio oko 30 rođaka i komšija - kaže Mile Rajčević.

ZverskiUBIJALI RANJENEHrvatska vojska je 9. septembra 1993. godine izvršila iznenadni napad na srpska sela u Medačkom džepuUbijeno je 88 Srba - 46 vojnika, šest policajaca i 36 civilaRezultati pregleda tela, razbijene lobanje i mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track