Najnovije vesti

FAJT PRED PARADU PONOSA: Gejevi zaratili zbog para!
Foto: Dragana Udovičić

LGBT aktivisti u sve otvorenijoj borbi za novac donatora kojeg je sve manje

FAJT PRED PARADU PONOSA: Gejevi zaratili zbog para!

Društvo
Boban Stojanović tvrdi da Predrag Azdejković dobija veće sume od njegovog Prajda, dok predsednik Gej info-centra uverava da Bobanov projekat nije dobar

BEOGRAD - Umesto da se zajednički bore za bolji položaj LGBT populacije, aktivisti nevladinih organizacija za ljudska prava zaratili su uoči još jedne Parade ponose, i sve to zbog novca!
- Donatori su i ove godine podržali Paradu, pa će NVO koje je organizuju prihodovati ne tako malu sumu novca. Međutim, zbog činjenice da je godinama reč o istim organizacijama, nekima se to nije dopalo, pa je došlo do konflikta - priča izvor Kurira.

Isplivaće prljav veš

Tako se na jednoj strani fronta nalazi grupa koju predvodi aktivista i jedan od organizatora Parade ponosa Boban Stojanović, dok je njihov najoštriji kritičar i protivnik Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbejskog info-centra.

Azdejković kaže da prljava borba za donatore među LGBT organizacijama nije još isplivala na površinu i da će se i to uskoro dogoditi. Kako kaže, pojedini idu kod darodavaca i pljuju jedni na druge.
- Mislim da su i sami donatori dovoljno pametni da uvide šta je dobar projekat, a šta ne. Tako je i budžet za Prajd pao sa 50.000 na 27.000 evra. Prema onome što smo čuli, među stranim donatorima ove godine je samo holandska ambasada, dok su ranije to bile i nemačka, britanska i norveška. To „čitam“ kao poruku nezadovoljstva radom LGBT organizacija. Meni je to super! - kaže on.

S druge strane, Stojanović uverava da se u LGBT zajednici ne vodi rat, jer su za to potrebne dve strane, a ovde ih nema:

Kuma Biljana Srbljanović

- Postoje neslaganje i razlike u mišljenju i pristupu problemu. Neću reći o nekome da radi loše jer smatram da svako radi najbolje što može. A ako ćemo o novcu, Prajd ima manje nego Azdejković.

Inače, u Beogradu danas počinje Nedelja ponosa, koja će trajati do 20. septembra, kad će biti održana Parada ponosa. Početak Prajda će u nedelju, tačno u podne, proglasiti dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja će tako postati prva kuma Parade ponosa.

(B. K.)

 

Udario tuk na luk... Azdejković i Stojanović
Udario tuk na luk... Azdejković i Stojanović

 

Susret rivala
KAO PORED TURSKOG GROBLJA

Azdejković navodi da, iako u srpskoj LGBT zajednici postoji nezadovoljstvo radom organizacija koje se bore za njihova prava, većina neće da istupi s kritikom. Kako kaže, većina aktivista ćuti jer ne bi da se zamera, te samo gledaju ko će da pobedi da bi se zatim priklonili pobedniku. Upitan kako izgleda njegov susret sa Stojanovićem, budući da je njegov najoštriji kritičar, Azdejković kaže:
- Kad se negde sretnemo, prođemo jedan pored drugog kao pored turskog groblja.

 


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...