KURIR NA HRVATSKOJ GRANICI: Migranti pešače kroz kukuruze da izbegnu mine
Foto: Aleksandar Jovanović

Izbegavaju zvaničan granični prelaz

KURIR NA HRVATSKOJ GRANICI: Migranti pešače kroz kukuruze da izbegnu mine

Društvo -
Mi bežimo od smrti i za nas je ovaj put jedini spas, ispričao je za Kurir dvadesetogodišnji Jaser, koji je sa ocem pobegao iz Bagdada

ŠID - Na stotine migranata su se juče odlučile da iz Preševa ne idu ka Mađarskoj, već da svoj put ka Austriji i Nemačkoj nastave preko Hrvatske. Tamo su ih hrvatski policajci dočekivali rečima dobrodošlice i maricama odvozili do policijske stanice u Tovarniku.Ekipa Kurira prešla je put do hrvatske granice sa izbeglicama i uverila se da ova nova ruta za njih uopšte nije laka.

Srpska policija ih je, kako kažu, uputila da idu prevozom do utabanog puta koji kroz kukuruze vozi do granice s Hrvatskom, a koji je bezbedan jer na njemu nema zaostalih mina iz rata. Međutim, i tih nekoliko kilometara kroz kukuruze bilo je preteško za izmučene ljude s Bliskog istoka.

Na granicu s Hrvatskom stizali su iscrpljeni, dehidrirani, puni rana i žuljeva na nogama. Migranti izbegavaju zvaničan granični prelaz jer ne žele da ostavljaju otiske prstiju, pošto ukoliko stignu do svog odredišta u EU, mogu biti vraćeni nazad u Hrvatsku.

- Mnogo je teško. Žedni smo, umorni, noge su nam u žuljevima. Ali mi bežimo od smrti i za nas je ovaj put jedini spas - ispričao je za Kurir dvadesetogodišnji Jaser, koji je sa ocem pobegao iz Bagdada.

(J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track