CRNOGORAC SVOJU ČAST PLATIO ŽIVOTOM Oficir JNA pucao u sebe jer nije hteo da bombarduje Hrvatsku
Foto: Facebook

Ostao dosledan

CRNOGORAC SVOJU ČAST PLATIO ŽIVOTOM Oficir JNA pucao u sebe jer nije hteo da bombarduje Hrvatsku

Društvo -
Ovde neće biti razaranja dok sam ja komandant, a ako ipak budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti, rekao je Barović

Na današnji dan pre 24 godine crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu je počinio samoubistvo nije hteo da izda naređenje floti koja je trebalo da bombarduje gradove i naselja u Dalmaciji, što mu je bilo naređeno.Svoju čast je platio sopstvenim životom.

"Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda naređenje floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno", napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

Barović je kao komandant garnizona u Puli koji je pregovarao oko odlaska JNA iz tog istarskog grada ostao zapamćen prema jednoj izjavi.

"Ovde neće biti razaranja dok sam ja komandant, a ako ipak budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti."

Svoje je obećanje i ispunio kada se upucao. Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

29.9.1991. – crnogorski kontraadmiral u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici i zamjenik zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u...

Posted by Dogodilo se na današnji dan on Monday, 29 September 2014

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track