Najnovije vesti

NEPOZNAT UZROK OPAKE BOLESTI: Endemska nefropatija kosi Srbe!
Foto: Profimedia

Balkan u opasnosti

NEPOZNAT UZROK OPAKE BOLESTI: Endemska nefropatija kosi Srbe!

Društvo
Podmukla je, može da se razvija i do 20 godina, ne daje simptome, a kada se otkrije, bubrezi su toliko stradali da pacijent odmah mora na hemodijalizu

Postoji misteriozna bolest koja, može se reći, napada najčešće Srbe i to one koji žive pokraj reka! Žarište endemske nefropatije je u Srbiji, a ima je i u bivšim jugoslovenskim republikama, jer pogađa stanovnike pored Save, Kolubare, Morave i one u Suvoj Reci na Kosovu i skoro nigde više u svetu!

Podmukla je, može da se razvija i do 20 godina, ne daje simptome, a kada se otkrije, bubrezi su toliko stradali da pacijent odmah mora na hemodijalizu. Još se ne zna šta je uzrok ove podmukle bolesti! U ovom času pacijenti su na dijalizi u Zavodu za nefropatiju u Lazaervcu, Zdravstvenom centru „Leskovac“ i Kliničkom centru u Nišu.

Stručnjaci procenjuju da je dosad na hiljade ljudi obolelo i umrlo od endemeskenefropatije, jer u Srbiji još ne postoji registar obolelilh, a veruju da je izaziva korovska biljka aristolohija klematitis ili vučja šapa, koja raste u žitu, ali i teški metali, virusi i bakterije.

Dr Ivko Marić, direktor Zavoda za nefropatiju u Lazarevcu, gde se leče oboleli od endemske nefropatije, kaže da je bolest podmukla, sporo se razvija, a kada se otkrije već je kasno za spas bubrega.

Bubrezi, Foto: Profimedia
Bubrezi, Foto: Profimedia

"Tada pacijenti moraju na hemodijalizu. Pogađa stanovnike pored Save, Kolubare, Morave i one u Suvoj Reci na Kosovu. Glavni simptom je malaksalost, a krvna slika je loša. U kasnijim stadijumima izražena je malokrvnost, promene na kostima i krvnim sudovima, razvija se visok krvni pritisak, strada srce. Verujemo da su uzročnici oboljenja teški metali, bakterije, virusi, dok se novije teorije bave korovskom biljkom aristologijom klematitis, poznatom kao lubeničarka ili vučija šapa, koja raste u žitu. Kod nas u Zavodu, od ukupnog broja pacijenata, čak 40 odsto njih leči se od endemske nefropatije", navodi dr Marić za "Alo", i dodaje da je od momenta kada je ta bolest prepoznata u Srbiji, pa do danas, obolelo na hiljade ljudi.

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Smatramo da postoji genetska predispozicija pojedinih muškaraca i žena za to oboljenje. Kako, inače, da se objasni da cela jedna porodica boluje, dok u drugoj preko plota nema nijednog pacijenta. Ustanovljeno je da je jedan od uslova dobijanja endemske nefropatije da čovek bude izložen 20 godina uzročniku bolesti, koji god da je", objasnio je dr Marić.

PACIJENTI U NIŠU I LESKOVCU

Prof. dr Radmila Veličković, direktorka Klinike za nefrologiju KC Niš, kaže da je na njihovom programu hemodijalize oko 10 odsto pacijenata koji su oboleli od endemske nefropatije, ali da ih trenutno nema hospitalizovanih na odeljenju.

"Veliki broj njih leči se u ZC „Leskovac“ jer je tamo žarišno područje", kazala je ona.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačkog zdravstvenog centra, potvrđujući reči svoje koleginice iz Niša, navodi da su Leskovac i okolina takozvano endemsko područje gde se javlja endemska nefropatija.

"Imamo dosta pacijenata. Ali svi su na hemodijalizi u našem novom Centru za hemodijalizu. Trenutno radimo studiju o mogućim uzročnicima bolesti. Velika je sumnja da je izazivaju teški metali u vodi", navodi dr Dimitrijević.

Batut: Nema registra obolelih!

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da se podaci o broju obolelih od endemske nefropatije kao takvi ne vode u sistemu, odnosno da ne postoji registar obolelih.

"Centar za informatiku Instituta raspolaže podacima da je 2014. godine bolnički lečeno 17 pacijenata, a 2013. njih 20 kojima je postavljena dijagnoza endemska nefropatija", kažu u „Batutu“.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...