KOMADANT 250. RAKETNE BRIGADE: Sredstva naše PVO su zastarela
Foto: Kurir

General Milenković

KOMADANT 250. RAKETNE BRIGADE: Sredstva naše PVO su zastarela

Društvo -
Svesni smo da su naša sredstva tehnološki zastarela i da imaju konstruktorska ograničenja. Mi smo spremni da izvučemo maksimum iz njih, svakako uz maksimalno naprezanje ljudskih i materijalnih resursa, rekao je Milenković

BEOGRAD - Komandant 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije Sava Milenković izjavio je da su borbena sredstva kojima raspolaže ta jedinica tehnološki zastarela i da ima konstruktorska ograničenja i dodao da sposobnosti te brigade "nisu neograničene".

Odgovarajući na pitanje da li je ta jedinica, s postojećim ljudskim i materijalnim resursima može da odgovori na savremene izazove protivvazduhoplovne odbrane, Milenković je uzvratio kontrapitanjem "šta je to savremeni izazov?".

"Ako pod savremenim izazovom imamo situaciju iz 1999. godine, onda je odgovor - ne!", rekao je Milenković za vojni magazin "Odbrana".

On je podsetio da su i mnogo veće zemlje imale izazove da zaštite svoj vazdušni prostor i kao primer naveo sletanje malog civilnog aviona na moskovski Crveni trg ili teroristički napad na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

"Svesni smo da su naša sredstva tehnološki zastarela i da imaju konstruktorska ograničenja. Mi smo spremni da izvučemo maksimum iz njih, svakako uz maksimalno naprezanje ljudskih i materijalnih resursa", rekao je Milenković.

Milenković je na čelu 250. raketne brigade PVO - jedine raketne jedinice tog ranga za zaštitu vazdušnog prostora Srbije u sastavu Ratnog vazduhoplovsta.

Jedinica je naoružana je raketni sistemima PVO srednjeg dometa "Neva" i "Kub" i prenosnim sistemima kratkog dometa "Strela 2M".

Brigadu čine Komanda i komandna baterija na Banjici u Beogradu, dva raketna diviziona (jedinica ranga bataljona) sistema "Neva", čije su baterije rasporedjene u Batajnici, Zucama, Jakovu i u Pančevu, i samohodni raketni divizioni sistema "Kub" u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track