EKSPERTI TRAŽE PROVERU FINANSIJA: Pod hitno istražite bahatu direktorku Politike!

Neophodna akcija

EKSPERTI TRAŽE PROVERU FINANSIJA: Pod hitno istražite bahatu direktorku Politike!

Društvo -
DRI i MUP moraju da ispitaju kako je moguće da Mira Glišić Simić prima platu od 1,4 miliona dinara kad je firma u gubitku 4,1 milijardu dinara

BEOGRAD - Državna revizorska institucija, ali i MUP i drugi nadležni organi trebalo bi da istraže kako je moguće da najplaćenija državna službenica Mira Glišić Simić, direktorka „Politike novina i magazina“, mesečno prima platu od neverovatnih 1,4 miliona dinara (bruto) u trenutku kada firma na čijem je čelu ima kumulirani ukupni gubitak od 4,1 milijardu dinara, kažu sagovornici Kurira.Oni dodaju i da bi nadležne ustanove, takođe, trebalo da provere kako su nastali astronomski gubici i kako je moguće da „Politika“ već godinama izbegava da nemačkoj firmi VAC vrati pozajmicu od oko 20 miliona evra, naročito kad je poznato da recimo banke u takvim situacijama nemaju milosti prema običnim građanima.

Pozajmica 20 miliona €

- Nadležni organi bi trebalo da provere poslovanje PNM i svih povezanih preduzeća, jer nema logike u tome da direktorka prima toliku platu kad se te firme jedva bore da opstanu. Ne samo što je nemoralno od direktorke da ima tolika primanja u trenutku kada građani jedva sastavljaju kraj s krajem, već bi nadležni organi trebalo da provere da li se iza svega krije neko krivično delo ili zloupotreba - kaže za Kurir Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, koji se pita i da li PNM ili direktorku neko štiti i od obaveze da vrati kredit VAC.Sa ovim se slaže i kriminolog Zlatko Nikolić, koji kaže da je direktorkina astronomska plata svakako sumnjiva i da bi finansijsko poslovanje PNM trebalo da bude predmet istrage.- Pošto je to preduzeće koje je delom u javnom vlasništvu, država je dužna da zaštiti interese građana, ali i novinara koji rade u toj kući - zaključuje Nikolić.U DRI su potvrdili za Kurir da je u njihovoj nadležnosti kontrola PNM, a kako nam je rečeno, to „da li će i kada biti subjekt revizije, zavisi od odluke saveta ove institucije“.I ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da bi PNM trebalo da bude predmet istrage DRI. Kovačević ističe i da je iznenađen činjenicom da „Politika“ nema nameru da VAC vrati pozajmicu od 20 miliona evra:- Po završnom računu PNM, taj kredit je na kraju prošle godine bio desetak miliona evra, toliko su oni dugovali VAC, a zašto i kako neće vratiti, ne znam... Taj kredit je davno dospeo. On nosi kamatu i čudno mi je što neko može da uskraćuje vraćanje kredita.Opstaju od kreditaPodsetimo, direktorka PNM Mira Glišić Simić prima platu od 1,4 miliona dinara, vozika se u skupocenom službenom džipu i dodeljuje sebi godišnje bonuse na platu, dok s druge strane preduzeće na čijem je čelu opstaje jedino zahvaljujući kreditima od 20 miliona evra koje je uzelo od nemačkog VAC, što su i sami potvrdili u finansijskom izveštaju za 2014, u kojem su naveli da su VAC na osnovu „dugoročnih kredita“ dužni 9,9 miliona evra. Da stvar bude gora, kako je Kurir pisao, PNM na prevaru ovu pozajmicu pokušava da ne vrati VAC.
Gordana Novaković
Gordana Novaković

Reagovanje Gordana novaković, Savet za štampu„POLITIKA“ U TRI SLUČAJA PREKRŠILA KODEKSGordana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu, reagovala je povodom teksta „Politika pravi primer neprofesionalnosti“, objavljenog u Kuriru, tvrdeći da nije tačno da je Savetu za štampu stizao veliki broj žalbi na „Politiku“, ali da one, kako se navodilo u tekstu, skoro nikad nisu dolazile na dnevni red Saveta:- Odgovorno tvrdim da nikad nijedna žalba podneta protiv „Politike“, ili bilo kog drugog medija, ni na koji način i ni pod čijim pritiskom nije „volšebno“ nestala na putu do Komisije za žalbe. Savetu za štampu je podneto 14 žalbi protiv „Politike“. Pred Komisiju nisu stigle tri - jedna je rešena medijacijom, u jednom slučaju je odbačena jer se odnosila na tekst objavljen pre više godina, a u jednom su članovi komisije odlučili da o žalbi ne raspravljaju jer se nije odnosila na sadržaj teksta. O 11 ostalih žalbi komisija je odlučivala i u tri slučaja odlučila da je „Politika“ prekršila Kodeks.

Napravila plan s VučićevićemINFORMER SPREMA KAMPANJU PROTIV KURIRAPrema našim saznanjima iz Politike, Mira Glišić Simić sastala se s Draganom J. Vučićevićem (Informer), koji joj je obećao da će, klasičnim plasiranjem laži, na sve načine pokušati da diskredituje kako Kurir, tako i Aleksandra Rodića!- Mira je ispričala da je Vučićević veoma blizak s Milom Ðukanovićem, te da je vrlo verovatno da je dobio nalog da uradi sve i zastraši Kurir, pre svega jer je Kurir jedini list koji prenosi dešavanja u Crnoj Gori i daje prostora opoziciji da iznese svoje stavove - kaže naš izvor iz Politike.Drugi naš sagovornik iz Informera ističe da urednik njihovih novina ima nalog od Ðukanovića da uradi sve kako bi diskreditovao Kurir! Ovih dana pokazaće se, kako smo saznali, ko sve, pored Vučićevića, radi, to jest pomaže kampanji Mila Ðukanovića.Već su iz Crne Gore krenule laži da iza Kurira stoji ruski kapital, što je već oproban scenario po kojem su neki u Srbiji pokušali da diskredituju Kurir, dovodeći naš list u vezu sa Amerikancima, Nemcima, raznim tajkunima...Dragan J. Vučićević u izjavi za Kurir tvrdi da Mila Ðukanovića ne poznaje, a da Miru Glišić Simić nije video od maja.- Što se tiče Mila Ðukanovića, poznajem ga koliko i vi! Miru zaista nisam video ne pamtim, te je sve što ste naveli neistina - konstatovao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track