PROTEST ISPRED PRAVNOG: Studenti protiv prijema Kosova u Unesko
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Centralni deo protesta ispred Hrama Svetog Save

PROTEST ISPRED PRAVNOG: Studenti protiv prijema Kosova u Unesko

Društvo -
Okupljeni nose srpske zastave, kao i transparente kojima se protive prijemu KiM u Unesko
1 / 2 Foto: Tanjug Oksana Toskić

BEOGRAD - U znak protesta protiv mogućeg prijema Kosova i Metohije u Unesko studenti Pravnog fakulteta, zajedno sa studentima drugih fakulteta okupili su se danas ispred zgrade te visokoškolske ustanove u Beogradu.

Student Stanko Debeljaković rekao je novinarima da studenti žele na miran i dostojanstven način da iskažu svoj stav i pokažu šta misle o mogućem prijemu KiM u tu organizaciju Ujedinjenih nacija. On je naveo da će ispred Hrama svetog Save u 12.44 biti održan centralni deo protesta posle koga sledi šetnja do Crkve svetog Marka.

Naglasio je da naša kultura i tradicija počivaju na Kosovu i da nisu saglasni da oni koji su se na neprimeren i grub način ophodili prema njoj sad treba da brinu, i to kroz Unesko. Okupljeni nose srpske zastave, kao i transparente kojima se protive prijemu KiM u Unesko.

Na plenarnoj sednici Izvršnog saveta Uneska trebalo bi danas da se glasa o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace. Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track