DAČIĆ O UNESKU I KOSOVU: Rusija, Kina i Brazil su na našoj strani
Foto: Dado đilas

Dan odluke

DAČIĆ O UNESKU I KOSOVU: Rusija, Kina i Brazil su na našoj strani

Politika -
Prema njegovim rečima, ako bi Izvršni savet Unesko usvojio preporuku o prijemu Kosova u članstvo te organizacije, bila bi to odluka bez presedana, jer će to biti prvi put da neko ko nije prošao kvalifikacije u očuvanju nasleđa, postane članica Uneska

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da će današnja sednica Izvršnog saveta Uneska, na kojoj će biti razmotren zahtev Kosova da postane članica te agencije UN, pokazati veliku podeljenost po tom pitanju u međunarodnoj zajednici.

"Mnoge velike sile poput Rusije, Kine i Brazila na našoj su strani, ali ima i velikih sila na strani Albanaca. Kakvu god odluku da donese Izvršni savet Uneska danas, mi nikada nećemo prihvatiti oduzimanje ili preimenovanje srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Takav stav je potvrđen i na jučerašnjoj sednici državnog vrha", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ako bi Izvršni savet Unesko usvojio preporuku o prijemu Kosova u članstvo te organizacije, bila bi to odluka "bez presedana, jer će to biti prvi put da neko ko nije prošao kvalifikacije u očuvanju nasleđa, postane članica Uneska".

"Brojke nam ne idu na ruku, ali bez obzira na današnju odluku Izvršnog saveta, nastavićemo borbu da na Generalnoj konferenciji Uneska Kosovo ne postane članica tog tela. Ako Izvršni savet danas usvoji zahtev koji je u ime Prištine uputila Albanija, moramo nastaviti s borbom za očuvanje našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji, jer je ono uvek bilo i uvek će biti srpsko", rekao je Dačić.

Ministar je dodao da je Srbija učinila "sve što je do nje" kako bi sprečila članstvo Kosova u Unesko.

"Veliki i silni ne moraju uvek biti pravedni. Mi živimo u takvom svetu i moramo mu se prilagoditi", kazao je Dačić, dodavši da će sednica Izvršnog saveta Uneska početi oko 15 časova. Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Ako na današnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja