ONI SU KIČMA VOJSKE SRBIJE: Srpski tenkisti danas slave svoj dan
Foto: Andrej Mlakar

74 GODINE POSTOJANJA

ONI SU KIČMA VOJSKE SRBIJE: Srpski tenkisti danas slave svoj dan

Društvo -
Dva tenka, koja su poslužila kao osnova za formiranje prvog tenkovskog voda, bila su zaplenjena od Nemaca koji su na početku Drugog svetskog rata okupirali Kraljevo

BEOGRAD - Pripadnici oklopnih jedinica Vojske Srbije danas obeležavaju svoj dan - 31. oktobar, u znak sećanja na taj datum iz 1941. kada su ustaničke jedinice prvi put upotrebile dva tenka u borbi za oslobođenje Kraljeva.

Dva tenka, koja su poslužila kao osnova za formiranje prvog tenkovskog voda, bila su zaplenjena od Nemaca koji su na početku Drugog svetskog rata okupirali Kraljevo.

Tokom godina oklopne jedinice - tenkovi i razne vrste transportera su usavršavani, ali su zadržali značajnu ulogu u ispunjavanju zadataka oružnih snaga, posebno u podršci pešadiji prilikom ofanzivnih dejstava.

Oklopne jedinice u Vojsci Srbije raspoređene su u tenkovske i mehanizovane bataljone, a zadržani su uglavnom najmoderniji tenkovi M-84 i nešto manji broj popularnih T-72.

Pripadnicima oklopnih jedinica Vojske Srbije praznik je danas čestitao i ministar odbrane Bratislav Gašić. "Zahvaljujući stručnosti, odgovornosti, profesionalizmu i osposobljenosti pripadnika vašeg roda, u godini između dva praznika, doprineli ste izgradnji, razvoju i afirmaciji tenkovskih i mehanizovanih jedinica Vojske Srbije", naveo je on u čestitki.

Gašić je istakao i da su pripadnici oklopnih jedinica uspeli da očuvaju visok nivo u izvršavanju namenskih zadataka i operativne sposobnosti, "uprkos uslovima sporijeg tehnološkog razvoja". "Uz želju da i u narednom periodu profesionalno i odgovorno izvršavate zadatke i na taj način dajete pun doprinos operativnoj i funkcionalnoj sposobnosti Vojske Srbije, čestitam vam praznik", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu MInistarstva odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track