SVEČANI DEFILE U NS: 150 godina Inženjerije Vojske Srbije
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Kasarna Jugovićevo

SVEČANI DEFILE U NS: 150 godina Inženjerije Vojske Srbije

Društvo -
Svečanim defileom u kasarni Jugovićevo, u Novom Sadu danas je obeleženo 150 godina roda inženjerije Vojske Srbije.
1 / 3 Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Ljubiša Diković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Rod inženjerije VS danas raspolaže visoko stručnim kadrom, rekao je ministar Gašić, podsećajući da je VS, a posebno taj rod, često bio od velike pomoći građanima Srbije u situacijama elementarnih nepogoda - zemljotresa i poplava.

"Inženjerci su uvek prvi priskakali u pomoć građanima, a njihova pomoć posebno je bila značajna tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava. Tokom NATO agresije inženjerija je imala značajnu ulogu na maskiranju borbenih sredstava, a kasnije i na razminiravanju terena na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji", rekao je Gašić. On je istakao da su pripadnici roda inženjerije posle Drugog svetskog rata u Srbiji izgradili 6.200 puteva, 700 kilometara pruga i 116 tunela ukupne dužine od 7.500 metara.

Prema njegovim rečima, danas se obeležavaju tri važna dana u VS - Dan roda inženjerije, Dan finansijske službe VS i dodela 70 stanova pripadnicima vojske.

"Moj dolazak u Novi Sad osim svečanosti roda inženjerije ima za cilj finalizaciju dogovora oko kasarne Trandžament na Petrovaradinu i Novi Sad će napokon moći tu lokaciju da koristi u svrhe koje želi", rekao je Gašić.Na pitanje novinara šta će se dešavati sa drugim vojnim objektima koji su trenutno prazni, a nisu prodati, ministar je rekao da su " 2006. godine, neki koji su Vojsku Srbije 2017/2018. videli kao civilnu zaštitu iznašli način kako da isele 470 vojnih objekata od kojih je prodato svega 45".

"Održavanje i pre svega obezbeđivanje tih vojnih objekata izuzetno mnogo košta. Recimo, obezbeđivanje manjeg objekta košta oko 5.000 evra mesečno", istakao je Gašić. On je istakao da je želja Ministarstva odbrane i VS da se, uz podršku Uprave za prihode, vojni objekti koji nisu prodati, ponude pre svega lokalnim samoupravama.

"Do 2012. lokalne samouprave prodavale su vojne objekte koji su po pravilu bili na dobrim lokacijama. Tako su objeti prodavani, recimo Delta maksiju, a da VS od tih sredstava nije videla ništa i nije dobila ni jedan jedini stan. Tako više ne može da se radi", naglasio je Gašić.

Povodom Dana roda inženjerije najistaknutiji pripadnici Inženjerskih jedinica nagrađeni su novčano, nagradnim odsustvima ili knjigama. Odlukom tadašnje vlasti u Srbiji 1865. godine iz sastava artiljerije izdvojeni su pontonirci i pioniri i formiran je četvrti rod vojske - inženjerija, uz do tada postojeću pešadiju, artiljeriju i konjicu.Taj datum - 6. novembar obeležava se kao Dan inženjerije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track