Najnovije vesti

BORKA PAVIĆEVIĆ O TANJUGU: Vučić protiv, a potpisao odluku
Foto: Dado Djilas

Javno dobro se ne prodaje

BORKA PAVIĆEVIĆ O TANJUGU: Vučić protiv, a potpisao odluku

Društvo
Tanjug je jedna vrlo važna institucija, a ukoliko govorimo o konstituisanju institucija zašto ih onda razaramo… Tanjug je jedan toponim... Zamislite da Englezi ukinu BBC, kaže Borka Pavićević.

Pozorišna rediteljka i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je u Novom danu da se prodajom Tanjuga prodaje država i identitet, i upitala zašto je premijer potpisao odluku, ukoliko misli da nije legitimna.

"Tanjug je jedna vrlo važna institucija, a ukoliko govorimo o konstituisanju institucija zašto ih onda razaramo… Tanjug je jedan toponim... Zamislite da Englezi ukinu BBC", kaže Borka Pavićević.

Ona se osvrnula i na izjavu premijera koji je, podsećamo, juče rekao da je bio protiv gašenja Tanjuga, a da Tasovac nije podmetnuo svoja, nego njegova leđa. "To je igra spasilaca sve vreme", rekla je na to Borka Pavićević.

"Vidimo da kažu da je urađeno po zakonu, šta je sve urađeno po zakonu, a ne po Bibliji? Ako je premijer mislio da nije legitimna odluka, zašto je potpisao", pita rediteljka.

Ona dodaje da nije sve pitanje kupovanja i prodaje. "U tome vidite celo načelo države... Prodajom Tanjuga prodajete državu, prodajete  svoj identitet, suverenitet... Imamo majstore potpisivanja, toliko se potpisalo prodaja da je to fantastično".

Ona dodaje da se tolike odluke AVNOJ-a ukidaju, pa se i "agencija koja je formirana 1943. odlukom AVNOJ-a ukida, kao i država u kojoj smo živeli".

Kaže da pitanje Tanjuga otvara pitanje šta su javna dobra i kome pripadaju. "To je pitanje institucije, javnih dobara - parkova, bolnica... Pitanje je: kome one pripadaju?"

Dodaje da se ovim vidi "takva vrsta shvatanja privatizacije, u kojoj će nestati opšte dobro", dodajući da je to kapitalizam.

Vi oduzimate da se nešto što ste zatekli prenese, ko ima pravo na tako nešto, da ono što je zatekao ne prenese, ko ga je legitimisao da ono što je zatekao proda, koja to viša sila, od Beograda na vodi, reka, javnih površina, Tanjuga, ko vam je dao pravo, pita Borka Pavićević.

"Mogli smo da kupimo malo Tanjuga", dodala je.

Osvrćući se na izjavu gradonačelnika Beograda Siniše Malog da je Bitef brend, Borka Pavićević je rekla: "Za njih su kultura brendovi trendovi, PR-ovi..."

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...