PRLJAVA BORBA: Tači i Pacoli pokušavaju da podmite sve u Unesku
Foto: FoNet, Zorana Jevtić

Odluka o prijemu Kosova u ponedeljak u Parizu

PRLJAVA BORBA: Tači i Pacoli pokušavaju da podmite sve u Unesku

Društvo -
Ambasador Srbije u Unesko Darko Tanasković uložio protest direktorki Uneska zbog metoda Prištine u lobiranju

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Unesko Darko Tanasković rekao je juče da, iako je prijem Kosova u Unesko definitivno uvršten u dnevni red Generalne konferencije te organizacije za ponedeljak 9. novembar, i dalje postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine.

- Srbija će predložiti da se rasprava odloži do 2017. Ako taj predlog dobije prostu većinu, onda do glasanja o prijemu Kosova ne bi ni došlo - rekao je on i dodao da će se u suprotnom o prijemu odlučivati dvotrećinskom većinom.Tanasković je uložio protest direktorki Uneska zbog metoda Prištine u lobiranju.

- Ovde je danas zapaženo prisustvo tzv. ministra inostranih poslova Kosova Hašima Tačija i čuvenog kontroverznog albanskog biznismena Bedžeta Pacolija, koji su maltene u foajeu Uneska organizovali malu kancelariju nekakvih biroa za lobiranje i nastoje da po sali, na vrlo vulgaran način, „nahvataju“ predstavnike određenih zemalja, dovode ih na razgovor i vrše pritisak - rekao je sinoć on za RTS.Rusija i SAD juče su se sukobile na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

- Neke naše kolege pokušavaju na svaki način da nametnu pitanje prijema Kosova, u grubom kršenju Rezolucije 1244 SB UN - rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, našta je pomoćnik američkog državnog sekretara Entoni Blinken kazao da „nesumnjivo postoji put za pristup Kosova, koji nije blokiran Rezolucijom 1244“.Savetnici predsednika Srbije Stanislava Pak i Ivan Mrkić saopštili su da Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo KiM u Unesko i da to pitanje bude skinuto s dnevnog reda sednice.(S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track