Zoran Panović odgovorio ministru Stefanoviću
Foto: Fonet

Reagovanje

Zoran Panović odgovorio ministru Stefanoviću

Politika -
Glavni i odgovorni urednik lista Danas reagovao je na izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića

BEOGRAD - Gostujući u Dnevniku RTS-a, potpredsednik SNS i ministar policije Nebojša Stefanović je jasno rekao da pojedini ne žele da prepoznaju da se brojnim aferama u javnosti pravi kampanja protiv premijera.

On je precizirao da mu se čini kako se "svi prave nevešti" ne želeći da prepoznaju "užasnu kampanju" protiv premijera Srbije Aleksandra Vučića i Vlade koju vode, pazi sad - Televizija N1 i dnevni listovi Kurir i Danas. Doduše, ispolirani Stefanović je bio učtiviji od njegove koleginice Zorane Mihajlović, koja udara preko plota. U smislu da su pomenuti mediji prošli bolje od nemuštih socijalista. "Kampanja" je "užasna", ali još nismo "gadovi". Ili možda jesmo, ali to će neko drugi da kaže. Ili se sve podrazumeva.

Kao glavni i odgovorni urednik pomenutog Danasa, a još više kao građanin Srbije, neprijatno sam iznenađen ovom Stefanovićevom izjavom. Kao građanin sam neprijatno iznenađen da ministar policije poimenice pominje medije da rade nešto "užasno", a da pritom ne pomene koja su ustavna prava novinara u Srbiji. Jer bez toga ovo je eklatantan primer pritiska na medije. Ni manje ni više nego od ministra policije. Razočarenje je veće jer se činilo da Stefanović ima mentalnu kondiciju da ne reaguje nervozno na medijske pojave, čak je na skorašnjoj tribini o curenju informacija, na kojoj smo zajedno učestvovali, jasno rekao da novinari treba da rade svoj posao, a političari svoj. Političari, pretpostavljam, da budu kao u igri "kamena lica".

Najveće razočarenje je što teško možemo da poverujemo da je ministar ovo rekao bez naloga premijera. Vlast koja želi da bude emancipovana ne sme ovako da razvrstava medije, posebno jer oni "provladini" nisu uvek idealni uzori.

Kao urednik sam posebno neprijatno iznenađen da ministar policije i potpredsednik najveće stranke na ovaj način pominje Danas.Prvo, Danas nikad nije vodio "kampanje" (sem onih da deca čitaju knjige, a žene idu na mamografiju), a tek nije vodio "užasne kampanje". Danas ima jasno profilisanu uređivačku politiku – to je list građanske Srbije i što je bitno jedini pravi nacionalni dnevni list u smislu da u nas (u vlasničkoj strukturi sigurno) nema ni stranaca, ni tajkuna, ni države. Niti (para)partijskih moćnika. Dobro, 'ajde, vodimo od osnivanja "kampanju" da ova država bude uređena, slobodna i demokratska, i bilo bi nam drago da SNS suštinski doprinese tome, ali to nije "kampanja" na koju gospodin ministar pravi insinuacije.

Paradoksalno je, a što se stalno potencira, da toliko kampanjske energije protiv lidera SNS i premijera, protiv reformske Vlade, ulažu oni koji vam tolika priznanja za reforme odaju. Zapad, dakle. A ne šalju komplimente samo Nemci. Zar je posle uspešne posete Bajdenu ovo epilog?

Drugo, ministar i potpredsednik Stefanović nas je iz Danasa namerno uvezao u neku vrstu antivučićevske medijske koalicije koja mora da je prljava čim vodi nešto užasno. Glupo bi bilo pomisliti posle ovakve izjave da mi ne radimo sinhronizovano sa dnevnim listom Kurir i TV N1.Iskren da budem, ne zanima me mnogo šta rade ni Kurir ni N1. Oni imaju svoje uređivačke politike, svoje gazde, interese, i svoje novinare, urednike i publiku i neka rade po svojim željama i svojoj savesti. Ali me jako vređa kad se Danas od bilo koga trpa u bilo kakve zavereničke medijske koalicije. Mi možda donekle i jesmo opozicioni list (u odnosu kad vlast – bilo koja, odstupi od vrednosti koje mi zastupamo), ali mi ćemo biti opozicija onoliko koliko mi hoćemo, i kad hoćemo, a nećete nam vi propisivati kakva smo i da li smo opozicija kad vama treba da stvorite koaliciju protiv Vučića. Ili kad je vidite pa treba da je dosolite Danasom. A to ne radite prvi put. Ona je (koalicija) onda, uvek, a što bi rekao nekad Vasil Tupurkovski, sigurno "neprincipijelna", bar ova koju je Stefanović nanizao.

U suštini, glupo je da novine budu opozicija. One su pre svega kritička savest društva. Bar je to Danas. Kao što SNS više treba da brinu političke, a ne medijske koalicije.Situacija je dodatno apsurdna. Od naprednjaka koji mi pojašnjavaju Stefanovićeve reči čujem da je ovo medijska koalicija koju instruira Zapad, a da je "šef ljut" zbog teksta (tekstova) našeg dopisnika iz Užica Nenada Kovačevića o odnosu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića sa raznim naprednjacima. Pa stanite malo. Koliko znam, Stamatović i nije neki "zapadnjak", čak je u partiji na čijem je čelu Nenad Popović - prononsirani rusofil u Srbiji. Pre Popovićeve partije, Stamatović je dugo bio u DSS. I šta? Sad Danas i hilandarac Stamatović za Zapad vode kampanju protiv Vučića? A sa nama je upregnut i Kurir koji podržava antinatovsku koaliciju u Crnoj Gori. I N1 koja razmišlja baš isto kao Vučić - pozitivno regionalno. Previše konfuzno i nategnuto, zar ne?

U slučaju Stamatovića jedini Danasov motiv je novinarski. Opština Čajetina je u najmanju ruku novinarski interesantna i mimo prirodnih lepota. Ali, to je naprednjacima izgleda neshvatljivo. Čak sam od njih samih čuo još jedno bizarno objašnjenje - da je "motiv" bar "zavičajni". Jer "svi su oni Zlatiborci", pa shodno tome "branimo jedni drugi i napadamo pošten svet". A onda se paranoja razvije po "žutoj" osi i ostaloj, čak i desnoj opoziciji – "da buna mora doći sa Zlatibora". Da nije blesavo tužno, stvarno bi bilo simpatično smešno.Prosto ne mogu da verujem da i dalje ne vidite koliko pažnje posvećujemo reformskim naporima vlade. I koliko sam lično ponekad bio oduševljen vašim evrofanatizmom. To je statistička činjenica koju nam često tvrdi čitaoci prigovaraju, ali je ne osporavamo. Bar kad sam ja u pitanju. Jer kad uradite nešto dobro, mi vas pohvalimo. Možda bi radili još bolje da ste manje paranoični. I kritikujemo vas često, ali to je normalno u jednom demokratskom društvu.

Ne garantujem da nema i koalicija protiv vas, verovatno i prljavih, ali prestanite više nas da gurate u njih ako ih prepoznate. To ste probali i ranije pa se videlo da je glupo. Kao što su i vaši protivnici Danas i mene više puta uguravali u medije "koji ljube skute Vučiću". I sami valjda konačno vidite koliko su grešili.Izjava Stefanovića sama za sebe možda je i politički folklor, ali ukrstite je sa ovim skorašnjim naprednjačkim komentarom samo drugim povodom: "Panović je manipulant i prevarant, koji podržava opoziciju Vučiću i SNS-u. Samim tim je i protiv Srbije i za sile koje žele da sruše javni red i mir i ustavni poredak Srbije!"Je l' to naprednjačka tautologija?Molim vas, nemojte me samo podučavati novinarstvu i patriotizmu, pa makar to bile jedine dve stvari na svetu za koje mogu da kažem da se u njih razumem ne manje od vas.

(Zoran Panović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track