DRŽAVNI TEROR: Vlasnik i urednici Kurira saslušavani zbog kritike vlasti!
Foto: Kurir

Nastavak brutalnog pritiska države na medije

DRŽAVNI TEROR: Vlasnik i urednici Kurira saslušavani zbog kritike vlasti!

Društvo -
Demonstracija sile: Aleksandar Rodić, vlasnik „Adrija medije grupe“, glavni urednik Milan Lađević i odgovorni urednik Marija Kordić saslušavani u Upravi kriminalističke policije (UKP). Razlog - kritički tekstovi o brojnim malverzacijama ministara, visokih funkcionera i osoba koje su povezane s njima

BEOGRAD - Nastavljen je brutalni pritisak vlasti na medije kakav nije viđen u novijoj istoriji Srbije!Aleksandar Rodić, vlasnik „Adrija medije grupe“ (AMG), glavni urednik Kurira Milan Lađević i odgovorni urednik Marija Kordić saslušavani su juče satima u Upravi kriminalističke policije (UKP) samo zato što je naš list objavljivao kritičke tekstove o brojnim malverzacijama ministara, visokih funkcionera i osoba koje su povezane s njima. Čelnici najtiražnijeg dnevnog lista u Srbiji saslušavani su više sati zbog navodnog izazivanja panike i nereda, a prvi je u UKP oko 12 časova pozvan Milan Lađević, nakon čega je u 14, odnosno 16 časova, počelo saslušanje i Aleksandra Rodića i Marije Kordić.

Sagovornici Kurira kažu da je ovo samo još jedan u nizu pritisaka i zastrašivanja radnika u Kuriru i celoj „Adrija medija grupi“, koja zapošljava više od 700 ljudi. Oni kažu i da je vlast, po svemu sudeći, zaboravila da je prošlo vreme kada su se novinari privodili i saslušavali zbog verbalnog delikta, kao i to da je kleveta pre tri godine, u skladu sa evropskim zakonima, ukinuta kao krivično delo.Neshvatljivi razloziJelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, kaže da ako je neko širio paniku, to su bili upravo provladini mediji.- Razlozi zbog koji su na informativni razgovor pozvani urednici i vlasnik Kurira su neshvatljivi u modernim demokratijama. Vlast mora da bude spremna i na kritiku i na istraživačko novinarstvo i na različite političke stavove. Ako je neko širio paniku, to su provladini mediji prošle nedelje, besomučno devalvirajući reputaciju Srbije pred samit OEBS. Zapadna međunarodna zajednica vidi da Vlada ima doktor Džekil i mister Hajd lice - kazala je Milićeva.

Nejednaki aršini

Kriminalizaciju vlasnika, urednika i novinara Kurira, pored političara, stručnjaka i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, osudili su i novinari i strukovna udruženja.Vukašin Obradović, predsednik NUNS, rekao je da sam čin pozivanja vlasnika i urednika Kurira na saslušanje pokazuje nejednak aršin prema medijima i dovoljno govori o našem pravnom sistemu.- Ne iznenađuje me takva ažurnost kada je u pitanju Kurir, kao što me ne iznenađuje ni to što se protiv Vučićevića i Mitrovića ne podnosi nikakva prijava iako bi Pink i Informer imali mnogo više osnova da se izjašnjavaju pred nadležnim organima. Sam čin pozivanja na saslušanje pokazuje nejednak aršin prema medijima i dovoljno govori o našem pravnom sistemu - kaže Obradović.

Inače, ovi monstruozni pritisci na Kurir, koji imaju za cilj da nas zastraše i spreče u objavljivanju kritičkih tekstova, neće nas sprečiti da se i dalje bavimo istraživačkim novinarstvom, poštujući sve standarde novinarske profesije, kao i sve zakone.

Milan Lađević Glavni urednik Kurira o pritiscima ZASTRAŠIVANJE NEĆE PROĆI!Milan Lađević, glavni urednik Kurira, kaže da su saslušanja klasičan pritisak na naš dnevni list.- Prvo, neobično je to što su me za krivično delo izazivanje panike i nereda više od tri sata saslušavali pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), koja se, kao što joj i sam naziv govori, bavi mnogo ozbiljnijim temama nego što je pisanje medija. Zanimalo je ih ko donosi odluke u Kuriru i kako je došlo do objavljivanja teksta, tačnije krivične prijave Aleksandra Kornica protiv Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića. Objasnio sam da je tekst napisan u skladu sa Zakonom o javnom informisanja, uz poštovanje novinarskih kodeksa, i da smo pre objavljivanja članka imali audio-snimak Vučićevića i Kornica u kojem on potvrđuje da su u dobrim odnosima i delove krivične prijave. Zatim poruke Vučićevića u kojima navodi da mu je Kornic izneo optužbe o Rodiću pred tri svedoka, kao i da je sam u svojim tekstovima indirektno potvrđivao da je bilo sastanaka. Takođe, naveo sam da smo pozvali sve pomenute učesnike krivične prijave - kaže Lađević i dodaje da je ovo klasično zastrašivanje medija, ali da to sigurno neće uplašiti ni njega ni zaposlene u Kuriru, i da će to Kuriru samo biti podstrek da bude još bolji.

Aleksandar Rodić OVO JE DIREKTAN PRITISAK NA SLOBODU MEDIJAVlasnik AMG Aleksandar Rodić, povodom saslušanja je izjavio kako smatra da je ovo direktan pritisak na slobodu medjia čiji je on vlasnik. - Kao građanin smatram da je informisanje javnosti koje je Kurir uradio tim tekstom ispravno. Javna kritika, pogotovu izvršne vlasti, sigurno nije izazivanje panike kod građana, već samo kod onih koji su tema same kritike - izjavio je on.

Reagovanja, javnost zgrožena pritiskom na KurirSaša Janković, zaštitnik građanaDelikatna situacija

Uvek je delikatna situacija kada policija saslušava novinare i to bi uvek moralo da se čini samo kada je apsolutno neophodno i nužno za zaštitu prava.Bojan Pajtić, lider DSČast je kad te progone ovakviI ovoj će tiraniji brzo doći kraj. Tada će se oni koji su zaboravili da imaju kičmu stideti i pred sobom i pred javnošću i pred rođenom decom. Danas je časno kada te progoni ovaj i ovakav režim.Goran Miletić, aktivista za ljudska pravaOvo je pritisak na KurirSimptomatično je da su državni organi u slučaju lista Kurir toliko ekspeditivni. Očigledno je da se selektivno deluje. Tu dalje nema osnova za pritvor, ovo je jedna vrsta pritiska.Janko Veselinović, Pokret za preokret Najoštrija osudaOsuđujem represiju države jer na ovaj način nije reč o obračunu jednog čoveka s ljudima iz medija, konkretno s gospodinom Rodićem, već je upregnut policijski i pravosudni aparat, što predstavlja ozbiljno narušavanje demokratskih vrednosti.Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS Što ne privedu Vučićevića?!Ovde je reč o klasičnom pritisku na medije i podeli na podobne i nepodobne medije i novinare. Ako Vučićević, koji u kontinuitetu na nacionalnoj televiziji širi paniku, nije priveden, onda ne treba nijedno lice da bude privedeno ni saslušano.Robert Berščinski, zamenik pomoćnika američkog sekretara Slobodni mediji su temeljIstraživačko novinarstvo ne bi trebalo da se tretira kao pretnja nekoj vladi i da vlada postaje jača kada novinari otkrivaju kriminal. Slobodni i nezavisni mediji su u svakoj zemlji, i u Srbiji i u SAD, temelj edukovanja stanovništva kako bi moglo da kontroliše vladu.Vojislav Šešelj, predsednik SRSProtivno pravnim principimaOvo što se sada dešava protivno je osnovnim principima pravnog poretka. Apsolutno smo protiv progona za ono što se zove verbalni delikt ili što se smatra deliktom mišljenja. Ako je neko oklevetan, onda on treba da podnese privatnu tužbu. Mi smo protiv toga da država jedne ljude štiti, a druge ne.Boris Tadić, lider SDSPrivesti i VučićevićaAko je širenje panike razlog zbog kog se urednici Kurira danas privode na informativni razgovor, onda bi trebalo privesti i gospodina Vučićevića, koji nedeljama upozorava na državni udar, i odgovorne urednike i novinare TV Pink. Međutim, paniku su širili i članovi Vlade.Nebojša Milosavljević, advokat Nema pravnih osnovaNe postoji nijedan pravni osnov za pokretanje postupka protiv vlasnika i zaposlenih u Kuriru. Da bi neko bio osumnjičen ili optužen za izazivanje panike i nereda, moralo bi da se dokaže da su njegovi postupci doveli do nekakvih posledica po državu i sistem, a u ovom slučaju o tome nema govora.Ivan Ninić, NVO Centar za vladavinu pravaTužilac čita samo KurirČudno je da javni tužilac ovih dana čita samo Kurir i pravi podelu na podobne i nepodobne medije i novinare. Za sve to vreme samo se jednim pretećim saopštenjem oglašava republički javni tužilac. To je dokaz koliko je pravosuđe u Srbiji politizovano. Vlast perfidno poručuje uredniku Kurira da niko nije jači od države.

Osilio se urednik Informera priznao krivično delo VUČIĆEVIĆ: JA ŽELIM DA ŠIRIM PANIKU!Dok vlasnika i urednike u Kuriru saslušavaju, Dragan J. Vučićević, koji je danima najavljivao državni udar i haos u Srbiji šireći paniku, u jednom trenutku je i sam priznao da želi da širi paniku.Gostujući u više emisija na televiziji Pink i Studiju B, glavni urednik Informera nedeljama je plašio građane Srbije navodnim haosom i državnim udarom koji ih očekuje ako premijer ode u posetu Kini.U nekom trenutku Vučićević je čak premijera Aleksandra Vučića nazvao „budalom“, ali i izjavio da u Beogradu boravi „jedna opasna ekipa“ koja stoji iza ubistva Zorana Ðinđića.Dragan J. Vučićević se u nekom trenutku toliko zaneo u ubeđivanju građana da im se „sprema zlo“ da je na konstataciju voditeljke, koja je pokušala da ga spreči da izazove paniku, uzvratio sa: „Ja želim da širim paniku!“

Akcija počinje

ISECITE TALON: Danas u Kuriru startuje akcija za kupovinu u Đaku sa 50% popusta!

Više od 130 proizvoda na popustu

Danas u štampanom izdanju Kurira dobijate talon koji treba da isečete na označenom mestu.

Narednih pet dana u Kuriru ćete dobijati sličice koje treba da zalepite na pripadajuće polje, a ukoliko vam nedostaje jedna sličica, 10. decembra vam poklanjamo džoker sličicu, koju možete da iskoritite za popunjavanje praznog polja.

Od 10. decembra vaš popunjen talon predajte u najbližoj “Đak” radnji i ostvarite popuste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track