UNS: Samouprave da izdvoje 2 odsto budžeta za sufinansiranje medija

Od čega i kako žive lokalni mediji

UNS: Samouprave da izdvoje 2 odsto budžeta za sufinansiranje medija

Društvo -
BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas gradove i opštine da u budžetima za 2016. godinu predvide najmanje dva odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija.

U saopštenju se dodaje da bi izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo da iznosi od 0,5 do jedan odsto budžeta.

"Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja. Izdvajanjem dva odsto budžeta bio bi obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja", navodi se u saopštenju UNS.

To novinarsko udruženje je dodalo da bi usvajanjem i poštovanjem te preporuke lokalne vlasti pokazale doslednost u podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja. "Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju oko jedan odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje", dodaje se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track