NAVUKLI SMO FILIPINCE NA KARAĐORĐEVU: Srbi drže četiri restorana u Manili!
Foto: Privatna Arhiva (Kaća Martić Reče Da Je Od Dopisnika I Da Slobodno Uzmemo)

HIT Zavladali rajskom zemljom

NAVUKLI SMO FILIPINCE NA KARAĐORĐEVU: Srbi drže četiri restorana u Manili!

Društvo -
Od sarme do paprika Braća Marko, bivši košarkaš, i Martin Batrićević imaju četiri restorana u Manili, a srpske specijalitete služe Filipinci sa šajkačom na glavi

MANILA - Ne kaže se badava da se na Filipinima jede sve i svašta. Ako mislite da su ptičja crevca i stomaci bljak, šta biste tek rekli za balut! Oplođena pačja jaja koja se jedu kuvana kad embrion postigne određenu veličinu.Ovo neobično jelo su na Filipine doneli Kinezi, ali ako vam, kojim slučajem, od ovih egzotičnih specijalitete pripadne muka, tu su braća Batrićević da izvade fleke.- Gusto ko Isang Karađorđevu - naručuje srpski specijalitet kosoki delija u restoranu „Balkan“, koji se nalazi u centru Manile.

Đoković dominira... Detalj iz restorana braće Batričević
Đoković dominira... Detalj iz restorana braće Batričević

Sarme i pljeskavice- Gusto mo ng beer? (može li i jedno pivce?) - uz široki osmeh pita konobarica nestrpljivog gosta, obučena u filipinsku nošnju dok joj se na glavi klima šajkačica.U restoranu „Balkan“ i konobari nose šajkače, ali pride i jeleče, sašiveno od sive čoje, samo da se zna da su vlasnici restorana Srbi! Otkud „ludi“ Srbi u Manili, pa još žive od prodaje „karađorđuše“, sarme, ćevapa, punjenih pljeskavica, gulaša, pečenih paprika u ulju ili domaćih palačinki filovanih bakinim pekmezom od šipka, i to u zemlji gde su banana jeftinije od patlidžana, a psi stalno na oprezu da ne bi, u trenutku nepažnje, očas posla završili na nečijoj trpezi?

Suvenir iz restorana... Hiljadarku koriste i na Filipinima
Suvenir iz restorana... Hiljadarku koriste i na Filipinima

Marko, jedan od braće Batrićević, koji u Manili drže četiri restorana pod istim imenom, došao je iz Vrbasa u prestonicu Filipina pre 12 godina da bi igrao košarku u jednoj srednjoj školi. Kasnije je upisao najpoznatiji univerzitet na Filipinima De la Sale, gde je dobio stipendiju, ali je zbog teške povrede zauvek okončao košarkašku karijeru već posle treće godine studija. Dok je pisao diplomski, palo mu je na pamet da otvori restoran.- Nisu Filipine bez razloga prozvali rajskom zemljom. Palo mi je na pamet da otvorim restoran sa srpskom kujnom. Pozvao sam brata Martina i on se na prvu loptu oduševio idejom. Ostalo je istorija - glasno smejući se priseća se Marko.

Doneli ukus Balkana... Marko (u sredini) s devojkom i bratom Martinom
Doneli ukus Balkana... Marko (u sredini) s devojkom i bratom Martinom

Raširili seBatrićevići sada imaju četiri restorana, tri se nalaze u velikim poslovnim centrima, a jedan u predgrađu Manile. Glavna kuvarica i kulinarski savetnik je Dragana Gudović, koja dolazi na šest meseci kad god se otvori novi restoran.- Jedu Filipinci, samo puca. Ali još nismo provalili u čemu je štos. Da li im zaista baš toliko prija srpska kuhinja ili misle da će da porastu kao brat i ja? Šta god da je posredi, mi se za sada ne žalimo! - naglašava Marko.

PrisećanjeODLAZAK BIO AVANTURAU decembru 2008. Marko je dao intervju za Kurir i tada izjavio da je njegov dolazak na Filipine bio u stvari čista avantura. On se poverio da su ga u početku ljudi na ulici gledali kao čudo jer je za njihove prilike bio neobično visok. U to vreme još nije razmišljao o svom restoranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track