Parastos za Srbe stradale u Bljesku
Foto: Beta

Parastos za Srbe stradale u Bljesku

Društvo -
Direktor Veritasa Savo Štrbac kazao je da je tokom dvodnevne akcije Bljesak prisilno proterano oko 15.000 Srba i ubijeno ili nestalo 283 osobe, među kojima 57 žena i devetoro dece mlađe od 14 godina

BEOGRAD - Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu je danas obeležena 17. godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je poginulo i nestalo oko 300 ljudi.Parastos je služio starešina crkve Trajan Kojić, uz prisustvo stotinak članova porodica i rođaka stradalih i predstavnika izbegličkih udruženja.Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac kazao je da je tokom dvodnevne akcije "Bljesak" prisilno proterano oko 15.000 Srba i ubijeno ili nestalo 283 osobe, među kojima 57 žena i devetoro dece mlađe od 14 godina.

Štrbac je kazao je do sada se od ukupnog broja poginulih i nestalih posle 17 godina traga za telima još 78 osoba.Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. godine oko 5.00 artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.U akciji "Bljesak" stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih je napustilo zapadnu Slavoniju.Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, hrvatska vojska je u akciji "Bljesak" ubila 83 srpska civila, od čega 30 u napadima na izbegličke kolone, dok je 53 ubijeno u svojim kućama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track