A BILA JE RUTINSKA OPERACIJA: Zbog greške lekara sam oslepela
Foto: Shutterstock

Tokom operacije joj uništena rožnjača

A BILA JE RUTINSKA OPERACIJA: Zbog greške lekara sam oslepela

Društvo -
Zorica Baškalović više nikad neće moći da vidi na levo oko posle rutinske operacije katarakte u Opštoj bolnici u Valjevu

BEOGRAD - Zorica Baškalović (48) iz Ljiga potpuno je izgubila vid na levom oku posle rutinske operacije katarakte u Opštoj bolnici u Valjevu!Nesrećna žena umalo je ostala i bez celog oka, ali su lekari privatne klinike uspeli da ga spasu u poslednji čas.- Sa 48 godina ostajem doživotni invalid zbog greške doktorke Slađane Jokić u operativnom toku katarakte - kaže Zorica na početku svoje ispovesti o paklu kroz koji prolazi od operacije 6. jula.Bol i strahPre nego što je operisana, sve nalaze je, kaže, radila u privatnoj ordinaciji dr Jokić i ništa nije ukazivalo na moguće komplikacije. Međutim, već tokom same operacije katarakte, koja se danas inače smatra rutinskom, Zorica je osetila stravičan bol.- Kada je operacija počela, prvo sam osetila grebanje preko oka, ali ništa strašno. Posle toga je usledio neki rez i strašan bol, da sam samo uspela da kažem da ću da se ugušim i da mi skinu to sa lica. Doktorka Jokić tada govori da mi daju anesteziju direktno u oko, nekoliko kapi, i tu je operacija prekinuta na minut-dva. Od bola i straha stiskala sam levu pesnicu, gde je uključen aparat za pritisak, a neko od lekara je samo ponavljao: „Gledaj kako reaguje na bol“ - priseća se Zorica.Jaki bolovi nastavili su se i posle operacije. Ipak, najgore je bilo kada su zavoji skinuti i kada je Zorica shvatila da na levo oko uopšte ne vidi.- Doktorka je govorila da to nije ništa, da će se zenica skupiti. Dobila sam i otpusnu listu u kojoj piše da je operacija protekla bez problema. Međutim, prva kontrola 13. jula pokazala je da nemam vid na levom oku i tada me doktorka Jokić šalje u Beograd - kaže Zorica.Unutrašnja kontrolaBeogradski lekari imali su loše vesti za nesrećnu ženu. Ne samo da njenom vidu nije bilo spasa već su joj rekli i da u stravičnim bolovima može izgubiti celo oko.- Dr Milivojević na VMA rekao je da mi je rožnjača oštećena tokom operacije i da je potrebna transplantacija, koju radi samo jedna privatna klinika. Otišla sam i tamo. Rekli su mi da će, ako se ne podvrgnem novoj operaciji, uslediti nepodnošljivi bolovi i da ću izgubiti celo oko - priseća se ona.Privatnoj klinici je platila 452.000 diana i uspela da spase oko, ali vid više nikada neće moći da povrati. Nakon što je Kurir poslao pitanja Opšoj bolnici u Valjevu, najavljena je kontrola čitavog slučaja.- Uprava sprovodi unutrašnji stručni nadzor prema vašim podacima. Sve informacije možete dobiti tek nakon zvaničnog izveštaja - odgovorili su iz bolnice.

Dr Slađana JokićUČINILA SAM SVE ŠTO SAM MOGLADr Slađana Jokić kaže za Kurir da razume gnev Zorice Baškalović i da je strašno to što joj se dogodilo, ali da je reč o retkom sindromu koji nije mogao da se predupredi.- Reč je o sindromu koji se javlja u manje od jednog procenta slučajeva, kada rožnjača ne uspostavljava providnost nego ostaje u blagom edemu. Čim sam videla o čemu je reč, poslala sam gospođu Baškalović na dalje lečenje u Beograd. Bila sam vrlo predusretljiva i učinila sam sve što sam mogla - tvrdi dr Jokić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track