TOLERANCIJA I DOSTOJANSTVO: Danas je Svetski dan ljudskih prava
Foto: Profimedia

Poražavajuća statistika

TOLERANCIJA I DOSTOJANSTVO: Danas je Svetski dan ljudskih prava

Društvo -
Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se širom sveta manifestacijama koje treba da ukažu na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Svetski dan ljudskih prava u Beogradu, pod sloganom "I ja imam prava", biće obeležen u Dečjem kulturnom centru u Takovskoj ulici, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće toj manifestaciji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je Međunarodni dan ljudskih prava i podsetila da su u Srbiji poslednjih godina učinjeni krupni pomaci u toj oblasti, ali i da predstoji još puno izazova.

Kao jedan od primera dobre prakse u prethodnom periodu, Janković je istakla odnos prema migrantima koji, kako je navela, pokazuje da poštujemo međunarodne zakone i negujemo vrednosti humanog i tolerantnog društva, saopšteno je iz Kancelarije poverenice.

Unapređenju poštovanja prava LGBT i transrodnih osoba doprinelo je i održavanje Parade ponosa i Trans Prajda bez incidenata, dodala je ona, podsetivši da je, na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana, Ustavni sud privremeno zaustavio zakon kojim bi se žene zaposlene u državnoj upravi prevremeno penzionisale.

Takođe je ukazala da su utvrđene izmene Predloga Zakona o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, kojim se uvodi upotreba pečata i time im se olakšava svojeručno potpisivanje prilikom ostvarivanja prava ili usluga.

"Uprkos tome što smo pokazali da smo zrelije društvo, neophodno je još mnogo raditi na planu zaštite i unapređenja ljudskih prava", naglasila je Janković, podsetivši na poražavajuću statistiku da su samo ove godine 34 žene bile žrtve porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom.

U tom smislu su neophodne hitne zakonske izmene i njihova puna primena, ističe poverenica i dodaje da ne postoji nikakvo opravdanje što su u pojedinim situacijama zakazale sve institucije sistema.

"Neophodno je raditi na zaokruživanju pravnog okvira koji omogućava puno poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki Srbije, i pre svega potpunu i doslednu primenu svih propisa", zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Nevladina organizacija Liga eksperata LEX dodeliće nagradu "Vitez poziva", istaknutim pojedincima koji životom i radom brane univerzalne vrednosti.

U Sava centru biće održan okrugli sto "I radnička prava su ljudska prava", na kome će učestvovati predstavnici resornih ministarstava, potpredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnici kancelarija zaštitnika gradjana i poverenika za informacije od javnog značaja. Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije održaće konferenciju za novinare.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja