ČESTITKE ZA 82. ROĐENDAN JAPANSKOG CARA: Japanska ambasada organizovala proslavu u Beogradu
Foto: Marina Lopičić

Japanska svečanost

ČESTITKE ZA 82. ROĐENDAN JAPANSKOG CARA: Japanska ambasada organizovala proslavu u Beogradu

Društvo -
Japanska ambasada u Republici Srbiji organizovala je večeras svečni prijem povodom rođendana cara Japana Akihita u Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, gde su prisutni imali mogućnost da probaju japanska pića i specijalitete

U prepunoj sali hotela dobrodošlicu je poželeo njegova ekselencija Đuici Takahara, ambadasor Japana u Srbiji zahvalivši se svima koji su pristustvovali događaju.

- Postoji stara srpska izreka "Prijatelji se u nevolji poznaju" a Japan bi na to odgovorio "Šta Japan može da učini za Srbiju?" - istakao je Takahira. Zajedno sa japanskim ambasadorom ceremoniju je otvorio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je naglasio da je Japan jedan od naših glavnih partnera u Aziji i da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa ovom zemljom, ali da mi želimo da ti odnosi budu sve jači i bliži.

Ivica Dačić i Đuici Takahara, Foto Marina Lopičić
Ivica Dačić i Đuici Takahara, Foto Marina Lopičić

- Mi smo se uvek nalazili jedni drugima kada smo bili u nevolji. Srbija je pomogla Japanu kada je on bio pogođen zemljotresom, a Japan je takođe pomogao Srbiji kada je ona bila ugrožena od poplava i tome bih dodao da je Japan veliki donator Srbije, da je finansirao mnogo razvojnih programa i projekata. Čak i kreditni aranžmani koje imamo sa njima poznati su kao najeftniji - istakao je Dačić i dodao da je naša zemlja zahvalna Japanu, jer su razumeli našu poziciju kada je reč o prijemu Kosova u UNESKO, kada je Japan bio uzdržan.

Foto Marina Lopičić
Foto Marina Lopičić

Car Akihito je rođen 23. decembra 1933. godine, i ove godine će napuniti 82 godinu. Kako njegov rođendan pada u vreme novogodišnjih praznika, prijemi povodom njegovog rođendana se obično priređuju početkom decembra. Car Akihito je došao na presto 1989. godine, i 125-ti je car po redu prema tradicionalnom sistemu nasleđa. Era vladavine cara Akihitoa nosi naziv "Heisei".

(N. G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track