NVO KUĆA PRAVDE STRAZBUR: Samo zajedno možemo pobediti diskriminaciju
Foto: Profimedia

Unapređenje nivoa zaštite ljudskih prava

NVO KUĆA PRAVDE STRAZBUR: Samo zajedno možemo pobediti diskriminaciju

Društvo -
NVO Kuca Pravde Strazbur organizovala je u utorak okrugli sto u Medija Centru na temu Zajedno protiv diskriminacije

Učesnici okruglog stola su bili Jasna Plavšic pomocnik direktora za ljudska prava, Jelka Jovanović novinar Novog Magazina, Dubravka Filipovski narodna poslanica, Ivana Stjelja iz NVO Praxis i Miljana Nešković novinarka Nedeljnika.

Jasna Plavšić pomocnik direktora za ljudska i manjinska prava rekla je da je ispoljena je snažna politička volja da se unapredi nivo zastite ljudskih prava i da se na jos jedan efikasniji nacin uhvatimo u kostac u borbi protiv diskriminacije.To su izmedju ostalog i aktivnosti sa kojima je direktno kordinirala Kancelarija za ljudska prava.

Jelka Jovanović novinar Novog Magazina istakla je da su mediji mesto gde se na sve moguce nacine krše ljudska prava, a posebno izraženo diskriminatorno ponasanje je prema zenama. Miljana Nesković novinarka Nedeljnika istakla je da žene koje se nalaze u raznim poslovnim krugovima trpe diskriminaciju, kao i novinarke.Ona je i navela da misli da tu nije mnogo velika razlika,od firme do firme, od delatnosti do delatnosti.

Ivana Stjelja iz NVO Praxis rekla je da se diskriminacija javlja u različitim oblicima. U svom radu Praxis se suocava sa mnogim oblicima diskriminacije, ali je ona izdvojila sistemski oblik diskriminacije koji se javlja u skoro svakom gradu u Srbiji a to je segregacija u skolama. Stjelja kaze da joj se čini da ponekad izostane adekvatna politicka reakcija ali i preventivne mere kako do diskriminacije ne bi došlo.

Narodna poslanica i clan skupštinskog odbora za ravnopravnost polova i ljudska prava Dubravka Filipovski naglasila je da je Skupstina Srbije zaokružila zakonodavni okvir protiv diskriminacije i da su po svim merilima koje se vrše na kraju godine pokazalo da je taj naš okvir dobra osnova za postovanje rodne ravnopravnosti i uopšte u borbi protiv diskriminacije.

(NVO Kuća Pravde Strazbur)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track