ONI SU NOĆAS UHAPŠENI: Pala bivša Dačićeva savetnica i direktor koji već robija zbog gaženja deteta
Foto: Fonet Zoran Antonić, Zoka Jevtić, Koki, Fonet

Ko je ko

ONI SU NOĆAS UHAPŠENI: Pala bivša Dačićeva savetnica i direktor koji već robija zbog gaženja deteta

Društvo -
BEOGRAD - Srpska policija noćas je u okviru borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala uhapsila 79 ljudi među kojima su jedan bivši ministar, dvojica pomoćnika ministara, nekoliko sadašnjih i bivših predsednika opština, nekadašnjih čelnika vladinih agencija, direktora velikih javnih, ali i privatnih preduzeća kao i uglednih biznismena.

Evo nekih od imena uhapšenih u noćašnjoj akciji MUP.

Slobodan Milosavljević, bivši ministar trgovine

Dr Slobodan Milosavljević javnosti je poznat kao političar i ministar trgovine, turizma i usluga u vladi Mirka Cvetkovića. Rođen je 19. novembra 1965. u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radnu karijeru počeo je u Institutu za tržišna istraživanja (IZIT) u Beogradu. Od 1996. godine obavljao je poslove direktora Centra za konjukturna istraživanja i makroekonomske analize. Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Pre imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savetnik predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića. Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije. Angažovan je i kao profesor na Beogradskoj poslovnoj školi na predmetima Trgovina i Trgovinska politika. Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije izabran je 15. maja 2007. godine i tu funkciju obavljao je do jula 2008. godine.

Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova u časopisima, edicijama, publikacijama i monografijama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Autor je univerzitetskog udžbenika „Trgovinska politika“. Oženjen je, otac dvoje dece.

Državna revizorska institucija je protiv Milosavljevića svojevremeno podnela prekršajnu prijavu za nenamensko trošenje novca iz republičkog budžeta za 2008. godinu, a reč je o projektu Srbija - Dunavski sliv.

Željko Žunić, biznismen i vlasnik Beohemije

Žunić je rođen 1969. godine, a biznisom se bavi više od 20 godina. Vlasnik je poslovnog sistema Beohemija koji obuhvata nekoliko fabrika i preduzeća, uključujući i najstariju kozmetičku kuću na Balkanu “Dahlia”. Oženjen je i otac dvoje dece.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Podsetimo, protiv Žunića su Alfa banka i Vojvođanska banka podnele krivične prijave Višem tužilaštvu.

Zoran Šćepanović, predsednik FK Vojvodina

Šćepanović je za predsednika UO Vojvodine izabran u junu prošle godine, a inače je novosadski privrednik. On je vlasnik marketinške agencije "Maxim & Co" i suvlasnik broda "Skiper". Šćepanović je predsednik i Zajednice superligaša Srbije. Više informacija o mestu i godini njegovog rođenja kao i poslovnim počecima i porodici jednostavno nema.

Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

Markovićeva, bivša direktorka vladine Agencije za borbu protiv korupcije smenjena u novembru 2012, pravnica je po struci, a radila je u državnim organima uprave, kao i međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama. Radila je u kabinetu predsednika Izvršnog saveta Skupštine grada Beograda, kao pravni saradnik u Upravi za imovinsko-pravne poslove Gradskog sekretarijata za finansije Beograda.

Foto: Fonet/Nenad Orčević
Foto: Fonet/Nenad Orčević

Deset godina bila je savetnik ministra i načelnik Odeljenja za vraćanje zemljišta Ministarstva finansija Srbije. Bila je angažovana i na reformi državne uprave, a radila je i kao pomoćnik stalnog pravnog predstavnika Ministarstva pravde SAD pri američkoj ambasadi u Beogradu.

Markovićeva je samohrana majka dvojice sinova, voli da se bavi uređivanjem enterijera, feng šuijem i uživanjem u reci Savi.

Markovićeva je smenjena jer joj se na teret stavljalo da je Vladi Srbije uputila zahtev za dodelu dva državna stana u Ulici kraljice Natalije 45 i Drinčićevoj 11, u centru Beograda Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema nezvaničnim navodima tog lista, jedan od stanova trebalo je da pripadne direktorki Agencije, što je ona demantovala izjavivši da su sporni stanovi zatraženi od Vlade Srbije radi rešavanja stambenog pitanja zaposlenih u ovoj instituciji 2010. u isto vreme rešavano i pitanje zgrade za Agenciju.

Ona je tada ponavljala da za stan nije konkurisala, kao što nije vodila ni postupak za dodelu stanova samoj sebiAgencija čija je direktorka bila saopštila je svojevremeno da Markovićeva nije vratila ni 2.116 evra neopravdano više isplaćenih dnevnica za službena putovanja u inostranstvo.

Milenka Mila Jezdimirović, bivša Dačićeva savetnica i eksdirektorka Dunav osiguranja

Jezdimirovićeva je u aprilu 2009. jednoglasno izabrana za generalnu direktorku Dunav osiguranja. Rođena je 1953, diplomirani je pravnik i radila je 25 godina u Mistarstvu finansija kao neposredni saradnik čak 10 ministara finansija Srbije! Provela je i 7 godina u bankarstvu.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Ovlašćeni je sudski veštak za ekonomsko finansijsku oblast - pecijalista za javne finansije - porezi, budžeti, veštačenje poslova osiguranja, računovodstva i revizije. Udata je i majke dvoje dece. Mediji prenose i da je bila savetnik Ivice Dačića.

Radoslav Vujačić, bivši direktor Azotare i zamenik generalnog direktora Srbijagasa

Protiv Vujačića u akciji Rezač podneta je krivična prijava jer se on već nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Podsetimo, bivši zamenik generalnog direktora Srbijagasa, osuđen je 8. jula 2013. u Višem sudu u Novom Sadu na 18 meseci po robije zbog toga što je, vozeći sa 1,9 promila alkohola u krvi, 22. avgusta 2010. godine pregazio i ubio dečaka Milana Lutovca (15).

Vujačić je inače i bivši predsednik UO „Azotare“ iz Pančeva, a inače uhapšen je 11.juna 2013. zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitoj prodaji 70.000 tona regresiranog mineralnog đubriva, čime je budžet Srbije oštećen za više od 4,5 miliona evra.

Vujačić je po struci diplomirani pravnik, oženjen je i ima dvoje dece. Značajan deo svoje profesionalne karijere proveo je radeći u Izvršnom veću Skupštine AP Vojvodine, gde je proveo punih 18 godina. Sa mesta sekretara IVV odlazi na funkciju pomoćnika generalnog direktora republičke Poreske uprave, odnosno direktora Regionalnog centra za Vojvodinu. Posle toga, osnovao je privatnu agenciju za konsalting.

Još imena na spisku uhapšenih...

Mediji širom Srbije javljaju da su među uhapšenima i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda Nenad Komatina, Dušan Protić bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Dobrivoje Sudžum, bivši pomoćnik ministra trgovine Milosavljevića, Zoran Radoman pokrajinski Sekretar za finansije, Radmila Spasić, predsednik UO Delta investment, Irmenji Ferenc bivši predsednik opštine Ada, Bilicki Zoltan predsednik opštine Ada i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track