ĐORĐEVIĆ: MUP da objavi zašto je smenjen Veljović
Foto: N1/Printscreen

Važno obrazložiti

ĐORĐEVIĆ: MUP da objavi zašto je smenjen Veljović

Društvo -
Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže, povodom postavljanja novog direktora policije, da je važno da MUP objavi zašto je Milorad Veljović smenjen.

"Građani imaju pravo da znaju da li je direktor policije ocenjen nezadovoljavajuće ili su nastali ozbiljni poremećaju u radu Direkcije policije, pogotovo u trenutku kada je urađena jedna od najvećih policijskih akcija - "Rezač". Ako se javno ne objasni, dolazimo u istu situaciju kada je urađena smena policijskih generala, kada nije javno obrazloženo zbog čega su smenjeni i dolazinmo do glavnog pitanja - koji su kriteijumi, da li su to politički motivi ili neki drugi. Zato je veoma važno reći zašto je direktor policije smenjen", rekao je Đorđević.On dodaje da su danas objavljena dva saopštenja, a da ni u jednom ni u drugom nema razloga zašto je Veljović smenjen.

Zakon o policiji je nejasan oko roka za izbor novog direktora policije, kaže Đorđević: "Ali važno je da izbor novog direktora policije bude u potpunosti transparentan i ovo je prava prilika da se prioritet MUP-a sa početka godine, u praksi i sprovede - da se napredovanje vrši isključivo na osnovu profesionalnih zasluga i ličnog integriteta samih kandidata".

Milorad Veljović, Foto: Dragana Udovičić
Milorad Veljović, Foto: Dragana Udovičić

Dodaje da je neophodno ispuniti zakonske procedure, i naglašava da ne treba licitirati sa imenima u javnosti. Treba formirati komisiju, koja raspisuje javni konkurs, nakon čega se sastavlja lista kandidata, na osnovu čega ministar unutrašnjih poslova predlaže Vladi kandidata za direktora policije, objašnjava.

Važno je da se ne ponovi praksa iz 2012/2013. kada je reizabran Veljović, a kada više od godinu dana nije bilo konkursa ili skorašnja situacija kada nismo imali 17 meseci načelnika UKP, dodaje Đorđević.

On kaže da naslednika na čelu policije treba tražiti u odnosu na prioritete koje je MUP postavio, a to su - borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforma ministarstva...

Dodaje da direktor policije mora da bude profesionalac, da uvidi važnost depolitizacije policije, da bude dobro upoznat sa zakonom o policiji prema kome se reforme očekuju u upravljanju ljudskim resursima i u jačanju unutrašnje kontrole... Ključno je da se vidi da li kandidati mogu da sprovedu prioritete MUP-a u praksi, zaključuje Đorđević.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track