ER SRBIJA UCENJUJE PILOTE: Napustite sindikat ili ne letite za Ameriku!
Foto: Reuters

SKANDALOZNO

ER SRBIJA UCENJUJE PILOTE: Napustite sindikat ili ne letite za Ameriku!

Društvo -
Ukoliko vazduhoplovci ne istupe iz Samostalnog sindikata saobraćajnih pilota Srbije, menadžment kompanije neće im dozvoliti da se školuju na novom tipu aviona koji će leteti iz Srbije za SAD

BEOGRAD - Menadžment kompanije „Er Srbija“ već nekoliko nedelja ucenjuje pilote koji su članovi Samostalnog sindikata saobraćajnih pilota Srbije (SSSPS), saznaje Kurir.Od pojedinih pilota traži se da istupe iz pomenutog sindikata ukoliko žele da budu poslati na školovanje, a zatim i otpočnu rad na letovima ka Sjedinjenim Američkim Državama, koji će krenuti tokom ove godine.Naša saznanja potvrdio je i Nenad Vojnović, predsednik sindikata, koji kaže da pokušaj ucene pilota predstavlja veliki skandal, te da piloti veruju da se sve to radi uz podršku Daneta Kondića, generalnog direktora „Er Srbije“.Kruna karijere- U sindikat su stigle usmene prijave članstva. Naši članovi navode da ih direktori koji su nadležni za letačko osoblje „Er Srbije“ pozivaju i praktično ucenjuju da se iščlane iz sindikata ukoliko žele da napreduju u karijeri. Preciznije rečeno, ukoliko ne istupe iz sindikata, neće im dozvoliti da se školuju na novom tipu aviona koji će leteti za Ameriku. A školovanje na tom tipu aviona predstavlja krunu karijere svakog pilota. Potpuno je neprimereno ucenjivati ljude na taj način - naglašava Vojnović.Kako ističe, moguće je da čitav slučaj završi na sudu.- Prijave članova jesu usmene, ali za slučaj da se u narednom periodu bilo koji pilot iščlani iz sindikata, podnećemo krivičnu prijavu protiv direktora nadležnih za letačko osoblje, a članovi koji nas napuste biće pozvani da svedoče na sudu - navodi sagovornik Kurira.Vojinović kaže da uopšte ne zna zašto rukovodstvu smeta sindikat na čijem je on čelu:- Vrh „Er Srbije“ nijednom nas nije pozvao na razgovor iako smo to više puta zahtevali. Poštujemo odnos države prema nacionalnom avio-prevozniku, koji je daleko bolji od ophođenja prema staroj kompaniji „Jat ervejz“, ali nikada nećemo prihvatiti da se sindikat nipodaštava. Poslali smo pismo šefu kabineta premijera i očekujemo poziv na razgovor na kom bismo izneli svoje probleme.OsporavanjeInače, Vojnoviću je rukovodstvo „Er Srbije“ zabranilo ulazak u zgradu pod izgovorom da nije zaposlen u toj firmi, zbog čega mu osporavaju i rukovođenje sindikatom. On, međutim, navodi da po zakonu može da bude predsednik sindikata iako ne radi u kompaniji.

Muk u „Er Srbiji“DVE NEDELJE BEZ ODGOVORAU avio-kompaniji „Er Srbija“ ne žele da govore o navodima sindikalaca. Iako smo pitanja o navodnim ucenama pilota i odnosu prema sindikatu poslali njihovoj PR službi, odgovore nismo dobili ni posle 15 dana. Nisu odgovarali ni na pozive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track