VUJOVIĆ REFORME UPOREDIO SA OPERACIJOM KUKA: Mora da boli da ne zaribamo
Foto: Marina Lopičić

Bolni rezovi ministra finansija

VUJOVIĆ REFORME UPOREDIO SA OPERACIJOM KUKA: Mora da boli da ne zaribamo

Društvo -
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su reforme koje su sprovedene morale da budu bolne, ali da je to "najmanji bol koji dobar hirurg ortoped mora da nanese pacijentu kad operiše kuk".

"Mnogim pitanjima kao da mi se podmeće da se ponosim time što sam ljudima naneo bol. Može da se čuje komentar zašto ste toliko isekli plate i penzije i da li je to bilo nužno. Reforme su morale da budu bolne.

To je najmanji bol koji dobar hirurg ortoped mora da nanese pacijentu kad operiše kuk. Ako to ne učini, kuk ce zaribati, za godinu dana operacija će opet biti nužna, teža i bolnija i teško da će pacijent ponovo normalno hodati", istakao je Vujović u intervjuu "Politici".

Ministar poručuje da je opozicija prenebregla tezu da su plate i penzije smanjene manje nego što je to predlagala jedna grupa ekonomista. Vujović je napomenuo da Srbija nije bankrotirala, iako su svi bili tog mišljenja u vreme kada je on preuzimao funkciju ministra finansija.

"Zvanično sam primio dužnost 4. avgusta i u roku od mesec dana definisali smo sve elemente programa.

Premijer je 20. septembra saopštio da će umerene smanjenje dela penzija i plata biti preduslov za reforme", istakao je Vujović.

Ministar kaže da su prihodi za 2016. godinu planirani konzervativno, čime je napravljena jedna vrsta rezerve, amortizera, te da će biti ostvareni planirani prihodi čak i u najgorem slučaju. Dodao je da se ne boji da će deficit biti veći, zato što će budžet za ovu godinu biti u suficitu od 52 milijarde, kada se odbiju rashodi za kamate i aktivirane državne garancije, koje su "hendikep iz prošlosti", kao i da neće biti rebalansa budžeta.

Na pitanje da li veruje da će Kinezi doći u "Železaru", Vujović je rekao da je preliminarna ponuda realna i bazirana najvećim delom na strateškim razmatranjima, kao što su prisustvo na tlu Srbije, koja će uskoro biti deo EU, širenje proizvoda na šavne cevi i izmeštanje dela proizvodnje iz Kine.

"Stanje na tržištu i niske cene su ograničavajući, ali ne i jedini faktor koji opredeljuje dugoročne racionalne odluke investitora", rekao je Vujović.

Dodao je i da je cena struje u 2016. godini i narednim godinama deo programa restrukturiranja i da se određuje zavisno od ostvarenja svih elemenata programa, a što se tiče povećanja penzija od 1,25 odsto od 1. januara da bi voleo da je to moglo da bude više, ali da i to pokriva veći deo rasta troškova života u proteklih 12 meseci od 1,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track