Obnovljena zgrada Bajrakli džamije

Obnovljena zgrada Bajrakli džamije

Društvo -
Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić istakao je da muslimani sa ovih prostora pamte teške slike sopstvene prošlosti, ali će pamtiti i lepe slike sadašnjost

BEOGRAD - Zvaničnici Islamske zajednice Srbije i predstavnici Vlade Azerbejdžana otvorili su u četvrtak obnovljene zgrade Islamskih obrazovnih ustanova u kompleksu Bajrakli džamije, zapaljene u martovskim neredima 2004. godine.

Otvaranju obnovljene medrese prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić istakao je da muslimani sa ovih prostora pamte teške slike sopstvene prošlosti, ali će pamtiti i lepe slike sadašnjosti.

Bole naša sećanja paljenja džamije, a lepo je naše osećanje danas, istakao je Zilkić.

Naš je san, naglasio je on, da se ružne slike nikada ne ponove.

Zilkić je rekao da je Tadić svojom državničkom vizijom stvarao prijatelje u Evropi i svetu, zemlji vratio ugled, promovisao mir i stabilnost i pomogao da ova kuća znanja izgleda kako izgleda.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej istakao je da je Bajrakli džamija nerazumno zapaljena 17. marta 2004. godine i napravljena je velika rana, ne samo muslimanima, nego i pravoslavcima koji žive na ovom prostoru.

Patrijarh Irinej je ukazao da je to bilo u "smutno vreme", kada je srpski narod pretrpeo teške gubitke, a neki su izgubili razum i učinili ono što srpski narod nije odobravao i sa čim se nije slagao.

Ja se nadam da je to iza nas i da se više nikada neće ponoviti, poručio je patrijarh.

Tadić je ocenio da prisustvo svih verskih lidera u dvorištu džamije svedoči o miru i pomirenju koje vlada u Srbiji, zemlji koja povezuje kulture i ljude i posvećena je prosperitetu.

Prijateljstvo Azerbejdžana i Srbije, predsednika Ilhama Alijeva i mene, istakao je Tadić, sveodoči da čist i jednostavan odnos može da gradi medrese, parkove, crkve, džamije, puteve i budućnost.

Tadić je rekao da je lično dirnut zbog ovog događaja, jer je i on, kao i muftija beogradski, odrastao u blizini džamije, crkve Ružice i Aleksandra Nevskog i jevreskih i katoličkih bogomolja.

Potpredsednik Vlade Azerbejdžana Elčim Efendijev rekao je da udaljenost dve zemlje, koja iznosi hiljade kilometara, nije prepreka za razvoj prijateljskih i bratskih odnosa.

Istorija je dokazala da od odnosa šefova država puno zavisi, rekao je Efenedijev i naglasio da su prijateljski odnosi Alijeva i Tadića doprineli zbližavanju dve zemlje.

Istorija dokazuje da ovakvi rukovodioci žive u budućnosti i da njihova imena ostaju zabeležena, jer su graditelji, rekao je Efendijev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track