TASOVAC: Ministarstvo kulture brine o arhivskoj građi svih institucija
Foto: Zorana Jevtić

Kulturno blago na sigurnom

TASOVAC: Ministarstvo kulture brine o arhivskoj građi svih institucija

Društvo -
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da to ministarstvo brine o arhivskoj građi svih institucija kulture, kao i privatizovanih medija.

"Naravno. To smo pokazali prilikom kompletnog obezbeđivanja ahivske građe Tanjuga, kao što je obezbeđena arhivska građa i u svim drugim institucijama kulture", rekao je Tasovac, komentarišući to što su novi vlasnici Studija B bacili 1.500 gramofonskih ploča.

Na pitanje novinara da li se Ministarstvo interesovalo šta će se desiti sa arhivskom građom privatizovanih medija, Tasovac je kazao da je dato objašnjenje za vinilne ploče Studija B, koje su se našle na deponiji nakon privatizacije te radio stanice.

"Već je dato kompletno objašnjenje i muzičkih urednika Studija B i bivših i sadašnjih o procedurama na koji način se određuje šta je arhivska građa, na koji način se čuva...jer ako pogledamo taj spisak ja ću vam reći šta sam ja primetio tu...tu je Kićo Slabinac, Dalibor Brun. Ja kao pasionarani slušalac Studija B, nešto se ne sećam da sam ih tamo često čuo", kazao je na konferenciji za novinare o predstojećem festivalu Kustendorf.

Tasovac je na novinarsko pitanje o pločama Studija B odgovorio uprkos molbi reditelja Emira Kusturice da se postavljaju pitanja samo u vezi festivala.

"Pošto je ovo naša pres konferencija, arhivsku gradju ćemo staviti u arhivu", kazao je Kusturica.

Pre nekoliko dana beogradski mediji su objavili da je potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i bivši jugoslovenski košarkaški reprezentativac Žarko Paspalj spasao iz kontejnera za smeće oko 1.500 gramofonskih ploča kojih su se odrekli novi vlasnici privatizovanog Studija B.Dugogodišnji muzički urednik Radija Studio B Svetlana Djolović rekla je za B92 da su se te ploče nalazile u skladištu u Borči desetak godina, da vinilna izdanja imaju rok trajanja, naročito ako se koriste decenijama - mnoge od njih šušte, preskaču i nemoguće ih je slušati čak ni na kućnim gramofonima i da je upravo to slučaj sa pločama iz Borče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track