VERBIĆ: Zakon o platama neophodan
Foto: Zorana Jevtić

Rasporediti prihode

VERBIĆ: Zakon o platama neophodan

Društvo -
Zakon o platama je neophodan i potrebno ga je doneti, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

''Moramo da donesemo zakon o platama i ukoliko varijanta zakona koju imamo sada nije dovoljno dobra moramo da je popravimo. Nama je zakon o platama neophodan'', rekao je ministar Verbić novinarima, uveren da je moguće doneti zadovoljavajući zakon.

Prema negovim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima brojne korisnike budžetskih sredstava i za razliku od nekih drugih ministarstava ima više od 140.000 onih čije plate zavise od toga kako će biti uređene zakonom o platama ili nekim drugim zakonom.

Kako je rekao, cilj je da država ima kontrolu nad tim sistemom, odnosno, da ono što su sopstveni prihodi nekih ustanova budu uređeni zakonom. Prema njegovim rečima, cilj je da se uredi koliko od tih prihoda može da se iskoristi za uvećanje zarade.

''To nam je jako važno. To je važno počevši od instituta koji se bave naukom pa sve do predškolskih ustanova koje mogu da imaju proširene delatnosti, odnosno, na neki način da uvećaju svoje prihode. Važno nam je za svaku pojedinačnu instituciju i školske i studentske domove... Kod svih njih moramo da uredimo platu u skladu sa tim na koji način koriste sopstvena sredstva'', rekao je Verbić.

On je naveo i da je najmanje bitno kada će se glasati, a najvažnije je da u tom nacrtu postoje svi elementi koji su bitni za dobar zakon. ''Pre ili kasnije moramo da napravimo dobar zakon o platama'', zaključio je Verbić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track