FIJASKO SISTEMA ZA VOZAČKE ISPITE: Beogradski kandidati umesto polaganja poslati kućama
Foto: Stefan Jokić

Skandalozno

FIJASKO SISTEMA ZA VOZAČKE ISPITE: Beogradski kandidati umesto polaganja poslati kućama

Društvo -
Predsednik Udruženja auto-škola Beograda Milan Todorović izjavio je za Kurir da danas u beogradskim školama vožnje nisu održani teorijski ni praktični ispiti jer je elektronski sistem MUP-a zakazao.

Novi način polaganja vozačkih ispita elektronskim putem, koji je ministar policije Nebojša Stefanović pompezno najavio kao korak dalje u elektronskoj upravi, doživeo je u Beogradu svoj prvi veliki fijasko.

Milan Todorović kaže da otkako je počela priprema za primenu novog sistema, auto-škole su imale probleme sa njim.

"Imali smo neku test fazu koja je trajala tri meseca, od oktobra prošle godine, i već u tom periodu smo videli da to neće moći da funkcioniše kako treba. Ukazivali smo na to, ali nije bilo sluha od strane Uprave saobraćajne policije koja je bila ubeđena da će sve raditi kako treba", objašnjava on.

A koliko je ceo sistem dobar pokazalo se danas kada, kako tvrdi Todorović, ni jedan kandidat u Beogradu nije mogao da polaže ni teorijski ni praktični ispit jer je "pukao" policijski server koji prikuplja sve podatke u vezi sa ispitom.

"Tako da ispiti danas nisu mogli da se održe a negde se čak desilo i da su prekinuti u jednom trenutku", rekao je on.

Sistem ne čita lične karte čak ni ispitivačima MUP-a

Nova pravila nalažu da ispitivač iz auto-škole i iz MUP-a moraju da pre ispitivanja kandidata učitaju svoje lične karte, odnosno elektronske potpise. Međutim, Todorović kaže da se juče desilo da jedan ispitivač iz policije nije mogao da očita svoju ličnu kartu.

"Ako se desi da zabaguje njihov server on neće moći da očita ličnu kartu. Tako smo juče imali primer da ispitivaču iz MUP-a program nije hteo da očita ličnu kartu i zbog toga je otkazan ispit, a sedam kandidata su čekali nekoliko sati", rekao je Todorović.

Međutim, ni ostatak Srbije nije ostao imun na ovaj problem pa Todorović priča da je preko 80 odsto škola maltene svaki dan imalo probleme sa ispitivanjem otkako je 4. januara počeo da se primenjuje novi sistem.

"Imali smo probleme kako sa unosom podataka u program, tako i sa organizovanjem i održavanje teorijske obuke i unosom knjige rada u taj program. Ispada da neko treba da sedi skoro čitava dan u školi da bi sve uneo", kaže on.

Još veći problem nastaje kada se radi o praktičnom polaganju vozačkog ispita, odnosno poligonom.

"Morate da nosite lap-top i prenosni internet na teren samo da bi kandidat izvukao ispitni zadatak i da bi pre toga ispitivači mogli da se očitaju svoje lične karte preko čitača i sertifikuju potpis. Negde, naprimer, prenosni internet nema dobar signal. I onda se dešava da kada ubacite ličnu kartu u čitač, on počne da učitava, učitava i to traje u nedogled. Skoro svaki ispit kasni, a u preko 95 odsto auto-škola se desilo da neki ispit nisu počeli na vreme ili da svi predviđeni kandidati nisu mogli da polažu tog dana", kaže Todorović.

On objašnjava da su sve auto-škole prethodno morale da ispune uslove za primenu novog sistema i da su im date potvrde u kojima piše da je sve u redu, zbog čega se ne može pričati o njihovoj odgovornosti.

"Sad zamislite ljude iz čitavog Beograda koji su danas došli da polažu ispit, i onda ostali nekoliko sati nadajući se da će sistem početi da funkcioniše. A kada se to nije desilo, morali su da se vrate kućama. Ko će da nadoknadi njihovo vreme i novac?", upitao se Todorović.

(R.Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track