NEMAČKI MEDIJI: Migranti izbegavaju balkansku rutu
Foto: Reuters

Oštre kontrole granica preusmerile izbegličku putanju

NEMAČKI MEDIJI: Migranti izbegavaju balkansku rutu

Društvo -
Izbeglice nastoje da izbegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog ošštrih tamoššnjih kontrola i umesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, pišše nemački "Velt am zontag", pozivajući se na podatke zapadnih obavešštajnih služžbi.

Kako se navodi, nekih 200.000 izbeglica trenutno se nalazi dužž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na putu ka Evropskoj uniji, prenela je ruska agencija TAŠ.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabeležila je ulazak višše od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine. Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne merama koje EU ili Turska preduzimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do leta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmašši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track