POSLEDNJA POČAST SLAĐANI I JOVICI: Danas i sutra upisivanje građana u knjigu žalosti
Foto: Tanjug: Zoran Žestić

Ministarstvo spoljnih poslova

POSLEDNJA POČAST SLAĐANI I JOVICI: Danas i sutra upisivanje građana u knjigu žalosti

Društvo -
Još se ne zna kada će biti obavljene sahrane. Porodica vozača Jovice Stepića kaže da će biti pokopan u rodnom selu Makce

BEOGRAD - Tela ubijenih službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su stradali u Sabrati, u subotu su prebačena u Tripoli, saopštilo je libijsko tužilaštvo, a prenošenje njihovih posmrtnih ostataka u Srbiju očekuje se danas u kasnim popodnevnim satima.

U knigu žalosti su se upisali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i američki ambasador Kajl Skat. U Banjaluci se u knjigu žalosti upisao Milorad Dodik.Još se ne zna kada će biti obavljene sahrane. Porodica vozača Jovice Stepića kaže da će biti pokopan u rodnom selu Makce. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije biće otvorena knjiga žalosti povodom tragične pogibije Stankovićeve i Stepića.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisaće se u knjigu žalosti danas u 11 sati. Upisivanje će biti omogućeno predstavnicima misija i građanima 22. i 23. februara u periodu od 11 do 14 časova, ulaz D1, ugao ulica Nemanjine i Kneza Miloša.Podsetimo, libijsko tužilaštvo je navelo da je „sprovelo neophodne istražne radnje“ na mestu vazdušnih udara u mestu Gaser Alalga, osam kilometara zapadno od Sabrate. U saopštenju se potvrđuje da je tužilaštvo pregledalo „više od 40 tela“ u bolnici u Sabrati, koja su ispitali zdravstveni zvaničnici. Libijsko tužilaštvo navodi da su sa svih tela uzeti DNK uzorci i otisci prstiju, kao i da su napravljene fotografije.

Strani medijiRojtersRojters je preneo da je premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su dva člana osoblja srpske ambasade, koji su oteti u novembru u Libiji, bili među gotovo 50 ljudi koji su poginuli u petak u vazdušnom napadu SAD na kamp za obuku boraca IS.BBCPrema izjavama Vlade Srbije, dvoje srpskih državljana koji su držani kao taoci u Libiji od novembra nalaze se među poginulima u vazdušnom napadu aviona SADTelegrafTelegraf je preneo da je, prema rečima srpskih vlasti, vazdušni napad, za koji se veruje da je ubio operativca IS odgovornog za masovno ubistvo turista na plaži u Tunisu, takođe ubio i dvoje službenika srpske ambasade koji su prethodno kidnapovani.CNNRazličite informacije su se pojavile i o tome da li je vazdušni napad ubio i dvoje zaposlenih srpske ambasade koji su kidnapovani prošle godine. Srpski MIP Ivica Dačić rekao je da se veruje da su vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, koji su kidnapovani u Sabrati u novembru 2015. godine, među poginulima.RTBeograd je potvrdio da su dvoje zaposlenih u ambasadi u Libiji među poginulima u vazdušnom napadu SAD u petak na trening kamp IS. Njihove pogibije su se dogodile u trenutku kada su počeli pregovori s otmičarima.BildNemački Bild prenosi da je, prema prvim informacijama, i dvoje Srba poginulo u vazdušnom napadu. MIP Ivica Dačić izjavio je da su to dvoje zaposlenih u ambasadi koji su kidnapovani u novembru.RepublikaDvoje zaposlenih u srpskoj ambasadi, koje je IS oteo prošlog novembra u Libiji, poginuli su u jučerašnjem američkom bombardovanju trening kampa IS blizu Sabrate. Ovo je potvrdio MIP Ivica Dačić uprkos nedostatku dokaza sa američke strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track