MINISTAR LONČAR: Ove godine posao za više od 1.000 lekara
Foto: Shutterstock

Dosad dato više od 3.000 specijalizacija

MINISTAR LONČAR: Ove godine posao za više od 1.000 lekara

Društvo -
BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar očekuje da ove godine bude zaposleno više od 1.000 lekara i više od 1.500 zdravstvenih radnika.

Kako je rekao, od kako je on na čelu ministarstva, posao je dobilo 960 lekara i 2.200 zdravstvenih radnika.

"Nije tačno da nema zapošljavanja, već je ono kontrolisano, jer moramo da razmišljamo unapred, a ne kao neki ranije koji nisu zapošljavali ljude, ni davali specijalizacije, a mi smo dali više od 3.000 specijalizacija", rekao je Lončar novinarima u KSC.

Govoreći o odlascima lekara, Lončar je rekao da oni odlaze za boljim uslovoma, ali da ministarstvo radi na tome da lekarima ponudi bolje uslove u zemlji, posao i specijalizacije.

"To je naša strategija i javljaju se ljudi, vide da se ovde uslovi poboljšavaju, neki bi se i vratili i za manju platu, jer žele da budu sa svojim porodicama", rekao je ministar.

Govoreći o nedostatku pojedinih specijalista u domovima zdravlja, pre svega pedijatara, Loncar je rekao da je mali broj onih koji bi trebalo da odu u penziju, ali i dalje rade, kako pojedine ustanove ne bi ostale bez tih lekara."Specijalizacije godinama nisu odobravane, mi smo dali specijalizacije, ali za jednog pedijatra potrebno je pet godina, za to treba vremena. Zato u pojedinim ustanovama, domovima zdravlja lekari ostaju još godinu - dve, dok ne dobijemo novi kadar", objasnio je Lončar.

Upitan o gužvama u pojedinim domovima zdravlja, Lončar je rekao da će taj problem biti rešen nakon uvođenja informacionog sistema, koji će zaživeti od sredine godine. "Optimalan broj pregleda po lekaru je između 20 i 30 i taj informacioni sistem će nam pomoći da znamo i vidimo ko koliko radi i da nemamo gužve", rekao je Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track