BALKANSKA RUTA: Kroz Srbiju od početka godine prošlo oko 96.000 migranata
Foto: Reuters

Izbeglička kriza

BALKANSKA RUTA: Kroz Srbiju od početka godine prošlo oko 96.000 migranata

Društvo -
Od početka godine kroz Srbiju je prošlo oko 96.000 migranata, a u februaru je primećen manji broj ulazaka u zemlju, rečeno je na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Savetnica ministra za rad Dragana Savić rekla je da je došlo do promene situacije sa migrantima zbog promene politike zemalja EU, koje su ograničile broj ulazaka na svoju teritoriju, što je dovelo i do promene politike duž cele migrantske rute.

Kako je navela, odluka Austrije da primenjuje restriktivnu politiku dovela je do promene politike u Sloveniji i u Hrvatskoj, a pored oštrijih pravila primenjena je i mera da se više ne dozvoljava i ulazak osobama iz Avganistana u zemlje EU, zbog čega je došlo do gomilanja migranata u Grčkoj.

Srbija je, prema njenim rečima, i dalje stava da treba da bude deo rešenja, a ne problema.

"I dalje ćemo se ponašati humano, ali da ne možemo da budemo sabirni centar za sve one kojima je zabranjeno dalje kretanje. Kao što ste mogli da čujete, Vojska je stavljena u stanje pripravnosti i biće upotrebljena u krajnjem slučaju", rekla je Savić.

Šef UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da je manji broj ulazaka migranata u Srbiju bio uočen i pre primene restriktivnih mera, dodajući da se svaki dan uvode novi kriterijumi, što kao rezultat ima povećanje broja ljudi koji su zatočeni u Srbiji i na drugim delovima rute.

Prema njegovim rečima, prosečan broj dnevnih ulazaka je smanjen i kreće se oko 600.

"Hrvatska svakodnevno menja kriterijum za ulazak u Šidu", rekao je Šoder, dodajući da situacija postaje sve zahtevnija i da su potrebni dodatni napori kako ne bi upali u zamku kršenja međunarodnog i nacionalnog prava.

Šefica Kancelarije za azil MUP Srbije Emilija Jokić je kao najznačajniju promenu u poslednje vreme istakla potpisivanje zajedničke izjave načelnika policije 18. februara, koja je uvela zajedničku registraciju na grčko-makedonskoj granici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track