VLADA SRBIJE ODLUČILA: Staž se povezuje!
Foto: Youtube Printscreen

Obaveza dospelih plaćanja ostaje

VLADA SRBIJE ODLUČILA: Staž se povezuje!

Društvo -
BEOGRAD - Vlada Srbije donela je odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u firmama koje se privatizuju i u invalidskim preduzećima, kao i za zaposlene koji će do kraja 2016. ispuniti jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose.

Uslov za povezivanje staža je da radnici nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude, a radni staž će, odlukom Vlade Srbije, biti povezan i svim bivšim radnicima u firmama koje su stečajni dužnici, a nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je sud imenovao stečajne upravnike.

Međutim, odluka o povezivanju staža, kako se navodi i saopštenju Ministarstva privrede, ne oslobađa poslodavce - subjekte privatizacije, invalidska preduzeća i stečajne dužnike obaveze da uplate dospele doprinose kao i ostale obaveze po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Inače, osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa, a vlada je odluku donela na predlog Ministarstva privrede.

"Svi koji nisu da iskoriste pravo povezivanja staža"

Sve kategorije koje su imale pravo na povezivanje radnog staža, a to nisu iskoristile u protekloj godini, to pravo mogu da iskoriste i sada, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanaj Aleksandar Vulin dodajući da se radi o oko 8.000 ljudi.

''Smatramo da je to broj od nekih 8.000 ljudi koje možemo da na ovaj način zbrinemo i pomognemo da reše svoje prava i da bi na taj mogli da koriste penziju'', rekao je Vulin novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja vojnih penzionera Srbije dodajući da je rok važenja odluke do 31. decembra 2016. godine.

Vlada Srbije donela je odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u firmama koje se privatizuju i u invalidskim preduzećima, kao i za zaposlene koji će do kraja 2016. ispuniti jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose.

''Vlada Srbije je obezbedila novac za sve koji hoće da regulišu svoj radni staž. Svi koji hoće da povežu svoj radni staž nalaze se u okviru ove uredbe'', rekao je Vulin pozivajući ih da ne propuste šansu. Ministar je istakao i da odustajanje od sudskih tužbi nije uslov i da to nema veze sa konkretnom odlukom. ''Kada su preduzeća u stečaju vi ste dužni da regulišete svoje odnose kao poverilac sa preduzećem. To ne znači da morate da odustanete od zahteva za tužbu, ne, vi ste samo dužni da se dogovorite kao poverilac sa preduzećem da će te ući u proces dogovoranja, a država je ta koja će vam regulisati povezivanje radnog staža'', objasnio je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, uslov za povezivanje staža je da radnici nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude, a radni staž će, odlukom Vlade Srbije, biti povezan i svim bivšim radnicima u firmama koje su stečajni dužnici, a nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je sud imenovao stečajne upravnike. Međutim, odluka o povezivanju staža ne oslobađa poslodavce - subjekte privatizacije, invalidska preduzeća i stečajne dužnike obaveze da uplate dospele doprinose kao i ostale obaveze po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž. Inače, osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa, a vlada je odluku donela na predlog Ministarstva privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track