NOVO U SRPSKIM SUDOVIMA: Sudske takse od aprila plaćaćemo taksenim markama
Foto: Dado Đilas

Tretiraju se kao novac

NOVO U SRPSKIM SUDOVIMA: Sudske takse od aprila plaćaćemo taksenim markama

Društvo -
BEOGRAD - Od sredine aprila građani i advokati će za sve sudove i javna tužilaštva u Srbiji moći da sudske takse do 5.000 dinara plaćaju putem taksenih marki u poštama Srbije i tako da uštede i vreme i novac.

Tim povodom su danas ministar pravde Nikola Selaković, direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić i direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Nenad Rašković potpisali ugovore kojima se reguliše puna primena Zakona o sudskim taksama i puštanje u maloprodaju taksenih maraka.

Taksa u iznosu do 5.000 dinara plaćaće se u sudskim markama, koje će biti u aponeima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a takse u iznosu preko 5.000 dinara plaćaće se u gotovom novcu.Ministar pravde Nikola Selaković ukazao je da se plaćanjem taksenih marki i građani i advokati štedeti vreme, kao i da će se uvesti disciplina i ažurnost u naplati sudskih taksi.

On je najavio da će se u narednom periodu raditi na uvođenju mogućnosti za elektronsko plaćanje sudskih taksi, pored ostalog i putem mobilnog telefona.

Rašković je napomenuo da se taksene marke tretiraju kao novac, kao i da se u opticaju ne mogu pojaviti dve iste taksene marke jer svaka ima svoj jedinstven bar kod. Na taj način će se kako je ukazao, srpečiti mogućnost zloupotreba. Krkobabić je naveo da je planirano da 201 pošta opsluži 260 sudova u Srbiji, kao i da se razmatra mogućnost uvođenja pošti u veće sudove u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track